2017. március 2., csütörtök

London Times: Ferenc pápát az őt támogató bíborosok lemondásra kérik

Normál körülmények között nem közölnénk ilyen cikket a Katolikus Válaszon. Az alábbi tudósítást a Times cikkéről azonban az EWTN katolikus televízió (pontosabban annak brit ága) közölte - a katolikus médiavilág egy olyan fajsúlyos szereplője, aminek cikke mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az EWTN összefoglalóját ezért szó szerinti fordításban közöljük.

A Times cikkének egyik egyértelmű túlzása az, hogy Ferenc pápa lemondása esetén az ő helyét egy adott személy venné át. Ez bizonyosan nem ilyen egyszerű kérdés. A pápa lemondása esetén ugyanúgy pápaválasztó konklávéra (lásd a képen) kerülne sor, mint XVI. Benedek nyugalomba vonulásakor. Annak kimenetelét így, előre megmondani - különösen a jelenlegi zűrzavaros egyházi viszonyok közt -, biztosan nem lehet.

Frissítés: Az EWTN eredeti cikkét az oldalukról eltávolították. A cikk szó szerinti másolatát - az EWTN engedélyével - a OnePeterFive weboldal is leközölte.

***

A London Times napilap arról tudósít, hogy a Ferenc pápát támogató bíborosok arra kérik a Szentatyát, hogy mondjon le a pontifikátusáról, hogy a helyére Pietro Parolin bíboros kerülhessen. A bíborosok attól félnek, hogy a pápa reformjai az Egyház szakadását okozzák, amely "katasztrofálisabb" lenne, mint az 500 évvel ezelőtti reformáció által okozott szakadás. A Times a prominens olasz katolikus újságíró és Vatikán-szakértő, Antonio Socci munkájából merít.

Socci arról számolt be, hogy a Szentszék egy jelentős része, akik Jorge Mario Bergoglio bíboros pápává választását támogatták "az elődje, XVI. Benedek pápa uralkodásával szembeni elégedetlenségük" miatt, most már Ferenc pápa lemondását akarják, az Egyház szakadásától tartva. A Times ezt írja:
" A rá szavazó bíborosok jelentős része rendkívül nyugtalan, és a csoport... amely a megválasztását megszervezte és mostanáig támogatta őt anélkül, hogy bármikor is elhatárolódott volna tőle, most az erkölcsi rábeszélést fontolgatja, hogy meggyőzzék őt a nyugalomba vonulásról. 
Most ez a csoport az, aki úgy gondolja, hogy a pápának le kellene mondania, hogy a helyére Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára kerülhessen - állítja Socci. Az újságíró úgy gondolja, a csoport mintegy tucat személyből áll, de a tagok befolyása jóval nagyobb a számuknál. Négy évvel XVI. Benedek lemondása és Bergoglio színrelépése után, a szituáció a katolikus egyházban robbanásközelivé vált, talán ténylegesen az egyházszakadás határára jutva, ami akár sokkal katasztrofálisabb is lehet, mint az egykor Luther által okozott szakadás [akit ma Bergoglio egyháza épp rehabilitál]. "
A Vatikán egyik szakértője a helyzetértékeléshez további részleteket adott:
" A Bergoglio-t 2013-ban megválasztó többség jó része odáig jutott, hogy megbánta a döntését, de nem gondolom lehetségesnek azt, hogy a hierarchia tagjai nyomás alá helyeznék a pápát, hogy mondjon le. Akik ismerik ők, tudják, hogy ez haszontalan lenne. Neki rendkívül autoriter a gondolkodása. Nem fog lemondani addig, míg meg nem valósította a forradalmi reformjait, amik elképesztő károkat okoznak. "
Antonia Socci arról tájékoztat, hogy ennek a fejleménynek a jelentősége az, hogy az a csoport, akik szeretnék a pápa lemondását, nem a "konzervatív" bíborosok, akik ellenzik a Szentatya innovációit, "Mint mondta, a jelentős dolog az, hogy a kételkedők nem a konzervatív bíborosok, akik nyílt ellenzéke voltak a pápának, a pontifikátusa kezdete óta."

***

Kapcsolódó írásaink (frissítés 2017.03.09.):
Magyar katolikus médiacsőd a Bonum TV-től a Szemlélek blogig
Angelika anya: "Nem szeretem az egyházatokat. Semmitek sincs számomra."
A Magyar Kurír nézzen szembe a tényekkel...

6 megjegyzés:

  1. Jó volna, ha az ilyen oldalak – Ferenc pápa, a vele közösségben lévő bíborosi testület és az Egyház egységét szem előtt tartva – felhagynának megtévesztő tevékenységükkel, önvizsgálatot tartanának, és nevükből elhagynák a „katolikus” jelzőt, amely egyébként csak komoly kritériumoknak való megfelelés és egyházi jóváhagyás esetén használható.

    VálaszTörlés
  2. Az írások önvizsgálatból következnek Magyarországon.

    VálaszTörlés
  3. Felhívnám ezekre a figyelmét:
    http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2017/03/magyar-katolikus-mediacsod-bonum-tv-tol.html
    http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2017/03/angelika-anya-nem-szeretem-az.html

    Annyira "komoly" kritériumok nem lehetnek, ha egy Perintfalvi Rita "katolikus" teológusként hirdetheti magát, és minden vele kapcsolatos panasz ellenére egyetlen püspök sem hajlandó fellépni ellene.

    Gondolom majd ha lesz olyan püspök, aki nekiáll fegyelmezni mindazt a sok szemetet, ami ma Magyarországon "katolikus" néven futhat, és a fegyelmezését - szerintem nem megérdemelten - a KV-ra is kiterjeszti, kiderül, hogy a szerkesztők engedelmesek-e a felszólításnak.

    Én a KV-sek részéről semmiféle pápa iránti engedetlenséget vagy hűtlenséget nem látok. Épp ellenkezőleg, szerintem a leghit- és leghagyományhűbb híroldal. De HÍROLDAL, aminek feladata és kötelessége a magyar híveket is tájékoztatni a világ katolikus híreiről. Azokról, amiket magyar sajátosságként más magyar katolikus híroldalak - érthetetlen és etikátlan módon - egyszerűen kicenzúráznak.

    VálaszTörlés
  4. +!
    Ha zavar van, akkor gyakran az erre való megnyilatkozások és válaszok is óhatatlanul zavarosak lehetnek! Márpedig Szentatyánk -- aki a megválasztott Pápa --, kezdettől fogva vitathatatlanul gyenge diplomatikus érzékkel szól, cselekszik és kezdeményez! Ebben persze döntően szerepe lehet az Őt körülvevő -- esetenként "összeesküvés-elméletbe illő" tanácsadóinak, akiket elsősorban kellene -- ó, bocsánat -- "leváltani"!
    Emellett nem minden tájékoztatás, kritika és nem minden cáfolat "szerecsenmosdatás"!
    Imádkozzunk az Egyházért a Pápáért!
    (A tibor)

    VálaszTörlés
  5. www.masodikeljovetel.hu.Kérjétek a Szentlélek vezetését,hogy meglássátok Isteni eredetűek ezek az üzenetek.Sok ezen leírt eseményekből már megvalósult,sok most bontakozik ki.Az egyház megosztása is le van ítt írva amelyet az antipápa Ferenc vitt/visz sajnos végbe.Most van az Ördög,és az Úr közti végső csata.Az ördög megtévesztése ellen az Isteni Irgalmasság rózsafüzérének napi,rendszeres imádkozásával harcoljatok!

    VálaszTörlés
  6. A végén mindig az Úr győz, hiába a Sátán minden fondorlata. Jácintáéknak megmondta Szűz Mária, hogy az egyházba is beférkőzik a dög. Sok ima és az eredeti, Ferenc előtti értékek betartása a helyes út. Mindez csak ideig- óráig tart és a végén Jézus áll.
    A cél a lelkek mentése....Minél kevesebb lelket tévesszenek meg.Sok imával Szt Mihály imák, rózsafüzérek stb...

    VálaszTörlés

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Részletek a Felhasználási feltételekben.