2017. március 9., csütörtök

A dubiát támogató és ellenző katolikus püspökök és bíborosok teljes listája (frissítve)

A LifeSiteNews március 9-én egy listát közölt azokról a püspökökről és bíborosokról, akik nyilvánosan kifejezték támogatásukat vagy ellenzésüket az Egyház négy bíborosa által 2016. szeptemberében Ferenc pápának eljuttatott "dubiával" szemben (lásd itt, itt, és itt). A lista olyan magasrangú egyházi elöljárókat tartalmaz, akik közvetlen kommentárt fűztek a dubiához annak 2016. november 14-ei nyilvánosságra hozatala után. A lista nem tartalmaz azonban olyan egyháziakat, akik pusztán Ferenc pápa írásaival, döntéseivel, vagy tetteivel szemben fejezték ki támogatásukat vagy ellenérzéseiket, de a dubiához közvetlenül nem fűztek kommentárt.


Megjegyzés: A listát március 10-én újabb nevekkel frissítettük!


Bíborosok, akik aláírták a dubiát (a képünkön)

Walter Brandmüller bíboros

Raymond Burke bíboros

Carlo Caffarra bíboros

Joachim Meisner bíboros


Püspökök és bíborosok, akik támogatják a dubiát

Luigi Negri érsek: 2017. március 6. – "Az Amoris Laetitia tisztázást igényel, de sajnos az Egyház jelenlegi vezetője továbbra is hallgat. [...] Azt gondolom, a Szentatyának válaszolnia kellene."

Charles J. Chaput érsek: 2017. március 3. – John Allen: "Szeretné, ha a pápa válaszolna a dubiára?" Chaput: "Igen. Azt gondolom, mindig jó kérdésekre válaszolni, világosan."

Joseph Zen bíboros: 2017. február 16. – "Ez egy rendkívül tiszteletteljes kérés azoktól a püspököktől és bíborosoktól arra, hogy világos nyilatkozatot kapjanak. Az gondolom, igazuk van abban, hogy választ kellene kapniuk."

Thomas Peta érsek: 2017. január 18. – "Csakis az Egyház legfőbb pásztorának hangja tudja határozottan megakadályozni azt a szituációt, amiben [...] az Egyház [...] a gyakorlatban elfogadta a válást."

Jan Pawel Lenga érsek: 2017. január 18. – "Arra kényszerülünk, hogy ezt a sürgős imakérést megtegyük", tekintettel "azon számos magánúton és diszkréten megfogalmazott kérés sikertelenségére, amelyekkel sok hívő és az Egyház egyes pásztorai fordultak Ferenc pápához."

Wim Eijk bíboros: 2016. december 23. – "Nem változtathatsz meg tanítást lábjegyzetekkel vagy egy laza kijelentéssel egy repülőinterjún. Szeretném, ha [az Amoris Laetitita] tisztázásra kerülne. [...] A világosság elhúzódó hiánya nemkívánatos gyakorlatok felmerülését eredményezheti."

Andreas Laun püspök: 2016. december 23. (+KV cikk) – "Elolvastam a négy bíboros aggodalmait, és egyetértek velük!"

Renato Raffaele Martino bíboros: 2016. december 16. – "A tanítás szempontjából legitim dolog a pápához fordulni és véleményt kifejezni - és az is igazságos, hogy valaki válaszra számít."

Paul Josef Cordes bíboros: 2016. december 12. – "Tárgyilagos hangvétellel, a négy bíboros a szöveggel [ti. az Amoris Laetitiáéval] kapcsolatos kétségek eloszlatását kérték."

James D. Conley püspök: 2016. december 5. – "A Szentatyának feltett kérdések szándéka, hogy világosságot segítsenek elérni."

George Pell bíboros: 2016. november 29. – "Hogyan lehet egy kérdéssel nem egyetérteni?"

Athanasius Schneider püspök: 2016. november 23. – "A négy bíboros csak az alapvető kötelességét teljesítette, mint püspökök és mint bíborosok."

Jan Watroba püspök: 2016. november 23. – "Én magam is tele vagyok számos hasonló kérdéssel."

Józef Wróbel püspök: 2016. november 22. – "A négy bíboros jól tette, hogy az Amoris Laetitia tisztázását kérte."


Püspökök és bíborosok, akik ellenzik a dubiát

Vincent Nichols bíboros: 2016. február 23. – "Azt hiszem a pápa türelme és visszafogottsága ebben az egész ügyben pontosan az, amit látnunk kell."

Donald Wuerl bíboros: 2017. január 30. – "Egy nagyon kis számú embercsoport, akik hangját a katolikus média egy része felerősítette, kihívást intéztek Ferenc pápa szinódus utáni apostoli buzdításának, az Amoris Laetitiának integritásával szemben [...] Úgy tűnik, hogy az aggodalmak egy része, amelyek világosan csak 'viharként' jellemezhetők 'egy teáscsészében', valójában amiatt a tény miatt vannak, hogy Ferenc pápa mindannyiunk felé kihívást intéz arra, hogy egy sokkal inkább evangélium-szerű élet és egyházbeli lét felé mozduljunk el, mint amiben eddig kényelmesen megvoltunk."

Orlando Quevedo bíboros: 2017. január 19. – "Elegendően világos, hogy a pápa a tanításhoz ragaszkodik [az Amoris Laetitiában]. Nem tudom megérteni annak alátámasztottságát, hogy a pápának tisztáznia kellene a pozícióját. [Kihívást intézni a pápa felé] megosztó az Egyház számára."

Gerhard Müller bíboros: 2017. január 8. (+KV cikk) – "A pápát lényegében arra kényszerítik, hogy igennel vagy nemmel válaszoljon. Nekem ez nem tetszik."

Walter Kasper bíboros: 2016. december 22. – Az Amoris Laetitia "világos. ... Ezek a dubiák [kétségek] nem léteznek."

Reinhard Marx bíboros: 2016. december 21. – "A dokumentum [ti. az Amoris Laetitia] nem annyira érthetetlen, mint ahogy azt néhány személy állítja."

Fernando Sebastian Aguilar bíboros: 2016. december 11. – "Néhány tiszteletreméltó ember szenved, mert nem értik meg, mit akart mondani Ferenc pápa az Amoris Laetitiában."

Mark Coleridge érsek: 2016. december 9. – Ferenc pápa "valódi világosságot akar", miközben a négy bíboros "hamis világosságot" keres.

Pio Vito Pinto érsek: 2016. december 1. (+KV cikk) – "Arculütötték a pápát."

Wilfrid Fox Napier bíboros: 2016. november 30. – "Jézus szintén nem válaszolt bizonyos kérdésekre."

Claudio Hummes bíboros: 2016. november 25. – "Mi kétszázan vagyunk, ők meg csak négyen."

Frangiskos Papamanolis püspök: 2016. november 20. – Az "aposztázia" és a "botránykeltés" "két nagyon súlyos bűnét" követték el.

Blase Cupich bíboros: 2016. november 19. – "Azok feladata, akiknek kétségeik és kérdéseik vannak, hogy az életükben megtérést gyakoroljanak."

Joseph Tobin bíboros: 2016. november 18. – Az Amoris Laetitiát "egyszerűen csak egy 'dubiummá' redukálni, azt gondolom, a legjobb esetben is naívság."

Christoph Schönborn bíboros: 2016. november 18. – Ez egy "támadás a pápa ellen." A bíborosoknak "engedelmeskedniük kell a pápának."


Meghatározatlan

Angelo Amato bíboros: 2016. november 24. – "A vitának kölcsönös tisztelettel kell folytatódnia, és mindenekfelett a nevezett álláspontok tálentumainak felhasználásával, annak érdekében, hogy nagyobb egységbe rendezett és fejlettebb pozíciókhoz érhessünk el."

5 megjegyzés:

Manó írta...

Nem támogatja a dubiát Marx bíboros úr?
A szép nevű Reinhard Marx bíboros egyik legújabb, bölcsnek szánt döntése.

A német püspöki konferencia az Alternatíva Németországért (AfD) pártot hivatalosan a német katolikusok számára nem választhatónak nyilvánította – írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten.

forrás: Deutsche Wirtschaftsnachrichten

Katholische Kirche erklärt AfD offiziell für nicht wählbar
Deutsche Wirtschafts Nachrichten | Veröffentlicht: 10.03.17 02:20 Uhr

...és még mondja valaki, hogy a német püspökök nem ultrák! (Mármint liberálisok.)

Manó írta...

Amennyiben Marx úr ennyire támogatja a migránsokat (úgy tűnik legalább annyira, mint amennyire az AfD nem) úgy ajánlhatók számára klasszikusok hétvégére.

"Nem fogadták el ugyanis azonnal polgárként őket, mint
ahogy egyes pogány népeknél is az volt a törvény, hogy csakis azt tekintsék polgárnak,
akik nagyapjuktól, illetve ükapjuktól kezdve polgárként éltek az országukban, ahogy a
Filozófus mondja (Polit. III.) [2. fej.]762
. Ez azért volt így, mert ha a kívülállókat azonnal
elfogadnák a nép ügyeinek intézésére, ebből sok veszély származna, mivel a kívülállóknak
nem szilárdult meg a szeretete a közjó iránt, ezért bizonyos dolgokat megkísérelhetnének
a nép ellen."
(stb., stb.,ajánlott végigolvasni)

id. AQUINÓI SZENT TAMÁS
A Summa Theologiae kérdései a jogról
SUMMA THEOLOGIAE / PRIMA SECUNDAE. CV. kérdés – Az ítélkezési parancsok értelméről, 3. szakasz – A kívülállókra vonatkozó ítélkezési parancsokról.168. o.SZENT ISTVÁN TÁRSULAT

Unknown írta...

www.masodikeljovetel.hu.Kérjétek a Szentlélek vezetését,hogy meglássátok,hogy isteni eredetűek ezek az üzenetek.Az egyházszakadásról is van benne szó.Sok üzenet már megvalósult,sok most bontakozik ki.Az Armageddon csatája most zajlik.Harcoljatok az ördög fertőzése ellen az isteni irgalmasság rózsafüzérének napi,rendszeres imádkozásával.

Tomka Feri atya írta...

A katolikus egyház egyik nagy titka az egység a pápával. Jézus szavai alapján. Reád építem egyházamat. A történelem folyamán több reformátor szent volt, de ők mindig egységben maradtak. Pl. Szent Ferenc, Szent Ignác stb. Mint Chiara is! – A történelem mutatja, hogy ha voltak bűnös pápák, az egységben a Szentlélek mindig vezette tovább az egyházat. Míg pl. a reformáció egyházai darabokra szakadtak, hiszen nem volt alapelve az egység.
A reformáció egyházszakadása is úgy kezdődött, hogy támadni kezdték a pápaságnak illetve az egyháznak több korabeli valóságos hibáját. Előbb ugyan párbeszédet akartak, de aztán jött a támadás. És egyházszakadás lett belőle, amelyet pl. az evengélikusok vezetősége ma már őszintén bán és a katolikusokkal összefogva keresik a mai megújulás és párbeszéd útját. A reformáció korának nagy szentjei is reformot akartak, és el is érték, miközben megmaradtak egységben a pápákkal. Ők az Egyház egységét építették és nem a szakadást!

Dékány Endre írta...

Üdvözlet,

Meghatalmazott pénzügyi tanácsadók vagyunk, akik megbízható kölcsönöket nyújtanak magánszemélyeknek, és finanszírozást nyújtanak üzleti, otthoni, személyes és projektek indításához. Fáradt a hitelkereséstől, vagy bármilyen pénzügyi rendetlenség van. Van alacsony hitelképességi mutatója, és nehezen fog hitelt szerezni a bankoktól és más pénzügyi intézményektől? akkor ne aggódjon többé, mert mi vagyunk a megoldás a pénzügyi szerencsétlenségre. Mindenféle típusú kölcsönöket kínálunk 2000 eurótól 650 000 000 euróig, alacsony 2% -os kamatlábbal és 1 és 35 év közötti hiteltartammal, hogy biztonságosan és biztosíték nélkül fizessék vissza a kölcsönt. Elveszíti az éjszaka alvását, aggódva, hogyan szerezhessen be legális hitelezőt? Ha igen, ne aggódjon többé, mert itt vagyunk, hogy segítsünk a kevesebb pénzügyi privilégiumoknak abban, hogy megszerezzék a szükséges kölcsönt, hogy visszatérjenek a lábukra, függetlenül a hitelképességétől, búcsút mondhat a pénzügyi válságodtól és nehézségeitől. Írjon nekünk: (dakany.endre@gmail.com)

Sürgős hitel ajánlat.