2017. március 4., szombat

A Vatikáni Rádió magyar munkatársa kiegészítgeti a pápa üzenetét

A Vatikáni Rádió magyar munkatársa, Vértesaljai László SJ, úgy tűnik, kiegészítésre szorulónak érzi a Szentatya mondatait.

Ferenc pápa február 24-én mondott reggeli homíliájának elemzését készítettük épp, mely a nemzetközi katolikus sajtóban botrányt okozott, amikor észrevettük, hogy a Vatikáni Rádió magyar ágának honlapján található beszámoló mintha "szerkesztett" lenne. Finoman ugyan, és ügyelve rá, hogy a botrányt keltett mondat önkényes kiegészítése ne kerüljön idézőjelbe az írott cikkben, noha a rádió hallgatói számára teljesen félreérthetően, Vértesaljai László szinte megszerkesztette Ferenc pápa üzenetét.

Nemzetközileg az kavart botrányt (pl. itt), hogy Ferenc pápa azt állította: "Jézus nem válaszol, hogy törvényes-e vagy nem", amikor a Farizeusok azt kérdezik (Mk 10:1-12), hogy szabad-e a férjnek elbocsátania feleségét. A botrányt okozó szakasz a Vatikáni Rádió angol és olasz oldalán a magyarban található kiegészítés nélkül szerepel. Itt az angolt mutatjuk:



A pápa szavainak a magyar feldolgozása így nézett ki - mint említettük, a rádióhallgatók számára tulajdonképpen kiegészítették a pápa szavait:


Mindezzel az a baj, hogy Ferenc pápa tévedését, ti. hogy Jézus ne válaszolt volna világos "nemmel" arra a kérdésre, amit a farizeusok feltettek neki, Vértesaljai minősítése eltakarja. A trükk az, hogy "rossznak" minősíti a farizeusok kérdését, és a hallgató ezért átsiklik Ferenc pápa állításán - hiszen ha Jézus egy "rossz" kérdésre nem válaszol az rendben van -, holott a hallgatónak meg kéne ütköznie ezen, mert Jézus válaszolt, és a farizeusok kérdése nem "rossz". Ha Ferenc pápa nem csomagolja így az üzenetét, akkor köszönjük, a Vatikáni Rádió se tegye!

Az ügy apróságnak tűnhet mindaddig, míg az ember nem próbálja elmagyarázni egy magyar katolikus hírforrásokból tájékozódó embernek, hogy miért is keltenek botrányt Ferenc pápa bizonyos megnyilvánulásai. Ekkor kiderül, hogy az illető nem hiszi, hogy a pápa tényleg ezt vagy azt mondta volna, hiszen a magyar katolikus sajtóban Ferenc pápa minden szava kifogástalanul hangzik - most már látjuk miért.

A Vatikáni Rádió feladata a hiteles tudósítás volna. Nem pedig a pápa olykor kétes üzeneteinek elsimítása, szerkesztgetés útján. 

Nincsenek megjegyzések: