2014. június 5., csütörtök

Ki számít katolikusnak: Ferenc pápa szerint

Azok, akiknek minden egyházi tanításra megvan a saját alternatívájuk, a 'válogatósak',  fél lábbal kívül állnak az Egyházon. 

Ezt mondta a pápa a június 5-én tartott miséjén, amikor János (17:20-26) evangéliuma alapján elmélkedett arról, hogy Urunk egységesnek akarja látni az Egyházat.

Ferenc pápa ugyanezt mondta az "uniformizálókról" is, akik mindenkire a saját lelkiségüket próbálják ráerőltetni, és az "üzletelőkről is", akik jótékonyan buzgólkodnak a közösségekben, de valójában a saját hasznukat, kapcsolataikat és önteltségüket követik. Ők is csak azt hiszik, hogy katolikusok, de igazából nem azok - épp úgy mint a válogatósak.

Én 4 dolog miatt tartom fontosnak kiemelni a válogatósak és a pápa esetét:
  1. A másik két pontban mindenki egyetért. Erős konszenzus van abban, hogy az opcionális dolgok erőltetése és a nyerészkedés rossz dolgok. Senki nem gondolja az ilyen embereket jó katolikusoknak, még azok sem akik vétkesek egyikben, vagy a másikban: a nyerészkedő megveti a többi nyerészkedőt, és az erőszakoskodó harcol azokkal, akik más lelkiségért kardoskodnak. 
  2. Az egyházi tanításokról alternatív módon gondolkodni viszont soha korábban nem tapasztalt méreteket öltő divattá nőtte ki magát - igen: a templomba járó "katolikusok" között is - a templomba nem járók között meg végképp.
  3. Ezért ezen a ponton, a válogatás kérdésében van tanulni valónk, itt kell fejlesztenünk az érzékenységünket, hogy ne legyünk olyan elnézőek magunkkal szemben, ha nem értjük vagy ellenkezünk egy-egy tanítással. Ne legyünk lusták tanulni! A Tanítás benne van a Katekizmusban, és a papok is szívesen segítenek.
  4. Illetve, másokkal, más válogatósokkal szemben se legyünk olyan elnézőek, mintha mindegy volna. Szeretetből figyelmeztessük őket: hiszen a Katolikus Egyházhoz tartozni jó! A meghívásunk több igazságra, több békére, több örömre szóljon! 
http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/1402313.htm

Nincsenek megjegyzések: