2015. február 10., kedd

"Nem természettudományos kérdés: az abortusz gyilkosság"

Szóval, igen: "az abortusz gyilkosság" - nem akármilyen szaktekintélytől tudjuk meg. Czeizel Endre genetikus az itt megtalálható videóban elmondja az álláspontját.
 
Tanulságos egyrészt, mert kimondja azt, ami nyilvánvaló, és amit csak a régi  propagandán nevelkedett tudatlanok tagadnak (ti. hogy az abortusz gyilkosság). Hízelgő is, mert azt mondja: "egyetértek az egyházakkal". 
 
Másrészt tanulságos, mert a tudós azt is bemutatja sajnos, hogy milyen képtelenségeket kénytelen kitalálni az, aki felismervén a tényt (ti. hogy az abortusz gyilkosság), mégis azt akarja állítani, hogy elfogadható.
 
Sokan pendülnek egy (hamis) húron:
"I am personally opposed to abortion, but I wouldn't impose my view on others".
"Én személy szerint ellenzem az abortuszt, de nem kényszerítem rá a véleményemet másokra" - mondta például Obama is.
 
A Czeizel videóban található gondolatmenet:
 
1)  A társadalom megbékél bizonyos gyilkosságokkal: pl. a háborús gyilkosságok vagy a halálbüntetés.
2)  Az abortusz gyilkosság az előbbiekhez hasonlóan elfogadott.
3) Következésképpen az abortusz - nem szép dolog - de azért OK.
 
A gondolatmenet kritikája:
 
1) Ha a társadalom elfogadja, akkor OK.  --> A képtelen, de logikus következtetés ez: A náci holokauszt is OK volt, csak mert a társadalom elfogadta…
2) A háborúban a katona gyilkol, a halálbüntetés gyilkosság: nem igaz, mert a gyilkosság az valami aljas és jogtalan dolog, míg a háborúban, önvédelemben vagy halálbüntetésben ezek a feltételek nem feltétlenül állnak fent. Ez a pont vitatható, definíciófüggő: mindenesetre az tény, hogy a gyilkosság nem egyenlősíthető az emberöléssel.
3) Az abortusz mindig rossz, és sosem megengedhető: mert ártatlan emberi életet öl meg szándékosan. (Ellentétben az önvédelem, háború, vagy törvényes ítélet okán megvalósuló emberölésekkel).
 
Nem természettudományos kérdés, nem kell rajta évődnünk, nem kell azt mondani, hogy nehéz kérdés: az abortusz gyilkosság, és minden korábbi háborúnál, diktatúránál és holokausztnál több áldozatot követelt már. Magyarországon évi 30-40 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban pedig évi egy millió abortuszt végeznek.


Hogyan tovább?
Ha tetszett ez az írás, oszd meg, és vitasd meg barátaiddal!

Ha kérdésed vagy felvetésed van bármilyen hitbéli, hitvédelmi, filozófiai vagy erkölcsi kérdésben, tedd fel nekem a jobboldalon található menüben! Hátha tudom a katolikus választ!

Nincsenek megjegyzések: