2013. október 12., szombat

Szex a mennyországban?

A Szentírás betűje és szelleme is - de a egész kereszténységé is - arra utal, hogy az új teremtést követően nem lesz nemi élet. Ez pedig arra a hervatag választékra szűkíti le a képzeletünket, ami a "jelenlegi életünk mínusz szex" képlettel írható le: amibe nem fér más, mint emberinek aligha nevezhető élet, vagy örökös önmegtartóztatás.

Olyanok vagyunk, mint a kisfiú, aki megtudván, hogy a nemi aktus a legnagyobb testi élvezet, azt kérdezi, hogy a felnőttek szoktak-e közben csokoládét enni. És ha erre megkapja a nemleges választ, akkor a csokoládé hiányát a nemi aktus legfőbb jellemzőjeként könyveli el. Hiába magyaráznánk neki, hogy a szeretkezőket azért nem foglalkoztatja a csokoládé, mert sokkal különb élvezetben van részük: a kisfiú a csokoládét ismeri, és az azt feledtető örömmámort öleléskor nem. Hát ilyen helyzetben vagyunk mi is...

...Ismerjük a szexet, ám hogy milyen lesz az, ami a mennyben majd elfeledteti, legföljebb csak villanásokra sejthetjük meg ebben az életben. Ezért odaát, ahol teljesség vár, oda hiányt képzelünk.

A nemi aktus valószínűsíthető meghaladása, nem jelenti azt, hogy eltűnne a nemek jelentősége. Sőt, az adatok az ellenkezőjére utalnak: egyrészt Jézus a dicsőséges testében is férfi volt és nem androgűn, másrészt az isteni kegyelem, mint tudjuk, nem felülírja a természetet, hanem beteljesíti azt. Ennek tükrében valószínű, hogy igazán csak a mennyben leszünk teljesen férfiasságunk és nőiességünk birtokában.

A "szex-nélkülinél" a "szex-fölötti" mindenképpen találóbb jelző a mennyei létre.

Ha mindez hallatlannak, furcsának vagy egyenesen bizarrnak tűnik, azt nyugodtan írjuk az Istentől való elidegenedésünk rovására. Isten, aki az anyagi természet alkotója is - nem csak az anyagtalan szellemi világé - szereti az anyagot és a testet, és a kereszténység szerint meg is fogja ezeket dicsőíteni bennünk.

C. S. Lewis: Csodák -  http://moly.hu/konyvek/c-s-lewis-csodak 198 o.
http://www.peterkreeft.com/topics/sex-in-heaven.htm

Nincsenek megjegyzések: