2013. december 1., vasárnap

Kövér, újságíró és szent?

Tudjátok-e kitől ered az a mindenki által ismert mondás, hogy "Egy halott dolog is tud az árral úszni, de csak egy élő képes árral szemben"?

A válasz G. K. Chesterton (1874-1936), brit újság- és regényíró, a huszadik század leghíresebb konvertitája. Ateistából lett katolikus. Félelmetes vitázó volt mind írásban mind szóban. Kora nagy ateistái és protestánsai mind jó barátai voltak, noha Chesterton lépten-nyomon vitázott velük, ám olyan ellenállhatatlan stílusban, hogy nem lehetett rá haragudni. Úgy is nevezik őt, mint a paradoxon mesterét, és mint a
józan ész apostolát. Nem utolsó sorban nagy szerepet játszott két másik nagyon közkedvelt keresztény hitének kialakulásában: C. S. Lewis és J.R.R. Tolkien.

Most Chesterton szenté avatásának ügye mellé állt Northampton püspöke és megbízta egyik papját a szükséges információk összegyűjtésével. Chesterton lehetne az újságírók, és talán a bloggerek védőszentje is, hiszen ő lenne a világ első szentje, aki megélhetésszerűen is újságíró volt. 

Néhány "chesterton-vitamin" (érdemes memorizálni):

Maga az értelem is hit kérdése. Hiten alapul, ha azt állítjuk, hogy gondolatainknak bármiféle köze van a valósághoz.

A kereszténységgel kapcsolatban nem igaz, hogy már oly sokan kipróbálták, de nem volt elég jó; az igazság az, hogy nem volt elég könnyű és ezért a legtöbben ki sem próbálták.
Vagy:
A kereszténységet nem kipróbálták és könnyűnek találták, hanem nehéznek találták, ezért ki se próbálták. 

A tévedések nem szűnnek meg tévedésnek lenni azután sem, hogy divattá válnak.

Vannak olyanok, akik gyűlölik a kereszténységet, és a gyűlöletüket egy minden vallást felölelő szeretetnek hívják.

Ha nincs Isten, nem lennének ateisták.

Az Egyházat azzal vádolják, hogy elrejtette a Bibliát, ami természetesen nem igaz; de még ha igaz is lenne, akkor sem lenne olyan bámulatos teljesítmény, mint a reformációé, aminek sikerült elrejtenie minden mást a hitről.

A reformátornak nagyjából igaza van abban, hogy mi a rossz; de általában téved abban, hogy mi a jó.

http://www.depositum.hu/chesterton.html
http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/saint-gk-chesterton-bishop-begins-preliminary-tests-for-canonisation-of-writer-8785063.html

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ennek van folytatása is?