2014. április 7., hétfő

A melegházasság fánk?

Sokak érzelmeit a melegházasság-kérdés kapcsán ez korrekt módon reprezentálja:


A transzparens felirata: azt állítani, hogy valaki más házassága sérti a te vallásod, olyan, mintha dühös lennél valakire, amiért fánkot eszik, miközben diétázol.

Gondolkozz rajta néhány percig: egyetértesz-e, tetszik-e, igaz-e - aztán megmondom, szerintem mi sántít a hasonlatban.

-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------

1 A diéta opcionális, önkényes emberi választás kérdése; a vallás viszont az igazságról szól (bár ez mellékes, mert a katolikus érvek a melegházasság ellen nem vallásiak).  

2 A fánk magánügy és erkölcsileg tökmindegy; a melegházasság (a kereszténységtől függetlenül, a józan ész alapján is) közügy és igazságtalan.

3 A melegházasság akkor lenne fánk, ha a házasság és a család érzelem alapúak lennének, de ez abszurd. Hogy miért abszurd? Azért mert, ha a házasság alapja az érzelem, akkor miért ne lehetne testvérek között, kiskorúakkal, állatokkal és tárgyakkal is házasságra lépni (és örökbefogadható gyerekek is járjanak?) azoknak, akiknek ilyenek az érzelmeik? 

4 A házasság a természetjog alá esik és közügy (is!), így a melegházasság is. Vagyis az állam nem definiálhatja újra a házasságot érzelmi alapon. 

5 A melegházasság legalizálása törvényileg vitatja el a gyerekek természetes jogát egy anyához és egy apához. Amit halál esetén vagy emberi gyengeség (válás) esetén kényszerűen elfogadunk - ti.hogy a gyerek egyik vagy mindkét szülőjét nélkülözi - azt nem kéne érzelmi alapon választhatóvá tenni.

6 Így aztán a melegházasság nem fánk, a vallás nem diéta (bár ez mindegy a melegházasság szempontjából), és a melegházasság ellen tiltakozni nem hiszti, hanem jogos ügy. 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A csúsztatás a "házasság" fogalmának meghatározatlansága. A vita nem akörül forog, hogy sérti-e vagy nem más emberek házassága egyes emberek vallását, hanem, hogy mit nevezhetünk házasságnak a természetjog vagy konszenzus, esetleg valamelyik vallás alapján.

Szerdahelyi Miklós írta...

Teljesen igazad van tisztelt Heidl György, én annak idején egy barátom egyetértését kommentáltam a transzparensen látható felirattal. Sajnos ez az ügy egyre inkább téma lesz...