2015. március 23., hétfő

Ferenc pápa elhatárolódik Kasper bíboros ötleteitől?

Múlt pénteken egy spanyol nyelvű interjúban Ferenc pápa kétségeket fogalmazott meg a Kasper javaslatként elhíresült, és sok magasrangú pap által is támogatott indítvánnyal kapcsolatban, melynek értelmében a Katolikus Egyház gyakorlatát megengedőbbé kéne tenni az elváltak és újraházasodottak Eucharisztiához járulásával kapcsolatban, úgy, hogy közben a házasság felbonthatatlanságának doktrináját érintetlenül hagynák.

> Los primeros dos años de la “Era Francisco” en entrevista a Televisa

Az interjúban a pápa "Felfújt várakozásnak" nevezte az ötletet, miszerint áldozáshoz lehetne engedi a második (civil) házasságban élőket egy bűnbűnati időszak után. "Nem oldana meg semmit. Különösen akkor nem, ha követelik. A Szentáldozás nem egy jelvény, nem dekoráció. Nem."

Sandro Magister olasz újságíró a blogján azt írja, hogy a jelek szerint a pápa egyre több figyelmet fordít a Kasper-féle  szentimentális felfogással szembehelyezkedő hagyományhű pásztorokra.

Először is, pozícióban tarotta Gerhard Müller bíborost a Hittani Kongregáció élén, aki "körmönfont eretnekségnek" nevezte a Kasper javaslatot, mert az a gyakorlat lazításával kijátszani kívánja a tanított igazságot a házasság felbonthatatlanságáról.

Másodszor, a pápa állítólag fokozottan figyel Carlo Caffarra bíboros teológiájára, aki nemrég például így nyilatkozott: "Akik ezt a (kasperi) tézist terjesztik nem tudnak megfelelni arra az egyszerű kérdésre, hogy mi van az első házassággal, ami megköttetett és el is lett hálva? A javaslat értelmében az első házasság érintetlen és érvényes marad, csak lenne egy másik együttélési forma is, amit az Egyház legittimnek fogad el. Tehát lenne egy olyan formája a házasságon kívüli szexualitásnak, amit az Egyház elfogad. De ez az Egyház szexualitással kapcsolatos tanításának a sarkalatos pontját tagadná meg. Ezek után pedig jogos lenne a kédés: miért nem legittim akkor mindenfajta együttélés? ... Ez nem csupán egy gyakorlati kérdés, hanem szükségszerűen érinti a tanítást is. Lehet azt mondogatni, hogy nem; de mind tudjuk, hogy igen! Sőt. Ezzel egy olyan szokást vezetnénk be, ami hosszabb távon azt a gondolatot ültetné el az emberek fejében, hogy nem létezik felbonthatatlan házasság. Márpedig ez mindenképpen az Úr akarata ellenére volna."

Caffarra bíboros a 2014-es szinódus után egy nyilatkozatában arra kérte azokat, akik megvádolták, hogy szembehelyezkedett a pápa akaratával, hogy inkább azt hirdessék róla, hogy szeretője van, mintsem hogy azt, hogy a pápa ellen fordult.   

Hazánkban is a püspökök szóltak a kasperi pozíció tarthatatlanságáról:
http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2015/01/szekely-janos-puspok-kasper-javaslatrol.html


Több infó a szinódusról és a Kasper javaslatról:
http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2014/10/jo-hirek-csaladszinodus-merlege.html
http://katolikusvalasz.blogspot.de/2014/11/az-utonlevok-szentsege-es-az-elvaltak.html
http://katolikusvalasz.blogspot.hu/2014/12/emberek-sem-az-edes-iga-sem-kereszt-nem.html 

Nincsenek megjegyzések: