2014. január 23., csütörtök

Honnan tudták az apostolok, hogy gyóntatniuk kéne?

Szóval, honnan tudták az apostolok, hogy Jézus azt várja tőlük, hogy gyóntassanak, vagyis hogy meghallgassák mások bűneit és utána bocsássák meg azokat?

Attól tartok az általános vélekedés erről azt tartja, hogy ez úgy kialakult..., később..., de az apostolok aligha csinálhatták..., hiszen hol van ez benne a Bibliában... ???

A dolog egyszerű, és benne van a Bibliában.

Jézus mondja apostolainak feltámadása után: "Vegyétek a Szentlelket. Akinek megbocsátjátok bűneit, bocsánatot nyer, akinek pedig megtartjátok, az bűnben marad." (Jn 20,22-23).

Nos, honnan tudták volna az apostolok, hogy mely bűnöket bocsássák meg és melyeket tartsák meg, ha először nem hallgatják meg az emberek bűneit? (És itt most mindegy hogy fülbegyónásról vagy nyilvános gyónásról van szó).

Ennyi. Pofon egyszerű :)

Tudom, hogy hosszabb teológiai fejtegetést vártál, de ennyi, és ez elég, ugyanis ez elég volt az első századi zsidóknak, hogy megértsék a gyónás intézményét, hiszen a gyónáshoz hasonló gyakorlat már létezett az Ószövetségben is:

Ha tehát vétkes az ilyen esetek közül valamelyikben, vallja meg elkövetett bűnét, hozzon az Úrnak jóvátételi áldozatul az elkövetett bűnért egy nőstényt a nyájból (juhot vagy kecskét) engesztelő áldozatul, a pap pedig végezze el fölötte az engesztelés szertartását, és az megszabadítja őt a bűntől. (Lev 5,4-6)

Vagyis a gyónás nem egy középkori katolikus találmány, hanem egy Jézust is megelőző ősi zsidó intézmény, amiről nem azért nem beszél többet a Biblia, mert nem volt, hanem azért, mert magától értetődő volt.

Továbbá a gyónás nem esetleges, vagy opcionális, hanem a bűnbocsánat megszerzésének egyetlen biztos módja a hétköznapi életünkben, ellentétben a "szívemben megbeszéltem Istennel, és úgy éreztem, hogy megbocsátott" hozzáállással - ha valami nem bibliai, akkor az ez.

2 megjegyzés:

Newman írta...

Ilyen érthető biblikus magyarázatát még nem hallottam a gyónásnak. Köszönöm.

Szerdahelyi Miklós írta...

Kedves Newman,terjeszd és hírdesd! :)