2014. szeptember 9., kedd

Szentlélek elleni bűn: FIGYELEM!

1) Ébresztő!
Elgondolkodtató a plébános intelme:
"Kedves testvérek, ha már a gyónásról esett szó: nem akarok több olyan gyónást hallani, amiben nagyvonalúan átsiklunk az első, a harmadik és a hatodik parancsolattal kapcsolatos vétkeinken! A Szentlélek elleni bűn, vagyis a megismert igazság tagadása, egy olyan bűn, amellyel kapcsolatban Krisztus leszögezi, hogy a kárhozatra vezet (Mk 3,28-30). Nos, ti pontosan tudjátok, mit tanít az Egyház, és azt is, ha ezek ellen cselekszetek... így hát jobb nektek, ha mihamarabb megtértek és beismeritek, hogy bizony gonosz emberek vagytok, minthogy a pokolra kerüljetek. Lehet, hogy egyeseket nem érdekel, hogy mi felé tartanak, de én nem fogok ehhez asszisztálni".


2) A Biblia
Mk 3.28  Bizony mondom nektek, hogy minden bűn és minden káromló szó, amit csak kiejtenek az emberek fiai a szájukon, bocsánatot nyer. Mk 3.29  De aki a Szentlelket káromolja, nem nyer bocsánatot mindörökké, bűne örökre megmarad." Mk 3.30  Mert ezt mondták róla: "Tisztátalan lélek van benne."

3) A magyarázat
Jézust ellenségei csodái és jótettei ellenére vádolják meg. Tudniuk kellett, hogy vádjaik koholtak; vannak dolgok, amiket nem lehet nem tudni. A nyilvánvaló igazság ellen ágálni persze szabadságunkban áll - ezt a lehetőséget jelenti a szabad akarat ajándéka -, de a végsőkig kitartani benne annyi, mint a megváltó Isten arcába vágni a mennyország ajtaját. Az Isten sem tudja üdvözíteni azt, aki a szabad akaratát arra használja, hogy a megváltást visszautasítsa.

4) Nem vagyunk farizeusok, akkor minden rendben?
Nem ismerünk magunkra a farizeusokban. Úgy tűnik kihaltak azok, akik Jézust vádolnák. Ám az igazság tagadása új formákat ölt: a manapság tipikus hazugság a bűn kimagyarázásában és a mélyreható bűnbánat szükségtelennek tekintésében rejlik. Sajnos a partizó fiatalság ma nem mondhatni, hogy jobb helyzetben van, mint a farizeusok hada hajdanán...
A farizeusok a vallásukból akarták kirekeszteni Jézust, ahová pedig tartozott. A mai ember pedig a humanista/new age-es/szex mániás/erkölcsi relativista/fogamzásgátlós világnézetébe szeretné beintegrálni Jézust, ahová pedig nem tartozik. A kettő egyre megy: hazugság.

5) A Szentlélek elleni bűnök
Ezek az istenes élet alapjait érintik, a javulás lehetőségeit teszik kétségessé, a Szentlélek indításainak vetnek gátat, ezért különösen veszélyesek:
1. Isten irgalmasságában vakmerően bizakodni.
2. Kétségbeesni Isten kegyelme felől.
3. A megismert igazság ellen tusakodni.
4. Isten kegyelmét másoktól irigyelni.
5. Üdvös figyelmeztetések ellenére a bűnökben megátalkodni.
6. A bűnöket mindhalálig meg nem bánni.
http://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=33

Hogyan tovább?

Ha tetszett ez az írás, oszd meg, és vitasd meg barátaiddal!

Ha kérdésed vagy felvetésed van bármilyen hitbéli, hitvédelmi, filozófiai vagy erkölcsi kérdésben, tedd fel nekem a jobboldalon található menüben! Hátha tudom a katolikus választ! 

 

5 megjegyzés:

bvitya írta...

De ez csak akkor megbocsáthatatlan, ha valaki a végsőkig kitart benne, ugye? Mert azt hiszem hogy valamennyire én is vakmerően bizakodtam (persze nem tudtam hogy ez bűn), de azóta megbántam és minden vágyam hogy egész életemet úgy éljem ahogy az Istennek kedves. Tehát úgy értem hogy ez egy állapot, amiben ha az ember kitart élete végéig, és nem bánja meg, csak akkor megbocsáthatatlan. Jól gondolom?

Unknown írta...

Kedves bvitya! Fiatal vagyok, s szinte most kezdtem az életem, de azt biztosan tudom, hogy vétkes emberről csak abban az esetben beszélünk, ha tudva, és akarva követett el bűnt. Az ember nem bűnös, ha nem tud arról, mit követett el. Azt kívánom, továbbra is törekedj a keresztény életre! [László (14)]

Unknown írta...

Es ha az ember kovet el ilyen bunt de megbanja, bocsanatot nyerhet valaha? Nem feltetlenul tettben, lehet hogy csal gondolatban de utana azonnal megbanja?

Unknown írta...

Es ha az ember kovet el ilyen bunt de megbanja, bocsanatot nyerhet valaha? Nem feltetlenul tettben, lehet hogy csal gondolatban de utana azonnal megbanja?

Gömb_9 írta...

Dèmon a szentlélek. Tagadjàtok meg az egyházat és sátáni tanításait!
Ne gyónjatok az ördögi szentléleknek!