2016. október 23., vasárnap

Kisebb, ám szentebb Egyházat! - Amen?

Heves viták témája lehetne, hogy az Egyház, ahogy ma ismerjük, mint erélytelen népegyház, jobb-e vajon, vagy rosszabb, mint egy kisebb létszámú, ámde ortodoxabb, vagyis igazhitűbb egyház lenne. A vita kiindulási pontja, vagyis az a közös alap, amiből mindenkinek ki kell indulnia, nem lehet más, mint az Egyház központi feladata és létértelme: életmentés (örök-élet-mentés). A kérdés az, hogy ezt a feladatot az Egyház jelenlegi vagy kisebb, ámde szentebb formájában képes-e jobban ellátni. Lássuk mit mondott erről a kérdésről Charles Chaput philadelphiai érsek az amerikai Notre Dame Egyetemen tartott konferencián, október 19-én.

Charles Chaput philadelphiai érsek szerint "egy kisebb, de könnyedebb Egyház, kevesebb, ám szentebb hívőkkel, kívánatosabb, mint egy olyan Egyház, melynek nyitottsága az igaz hit rovására megy". "Sok vezető beosztású katolikus olyan gyenge a hitében, hogy el kéne hagyniuk az Egyházat". Chaput érsek az amerikai baloldal katolikus vezetőire vonatkoztatta a XVI. Benedek pápa által alkotott "csendes hitehagyás" kategóriáját.
"Természetesen meg kell tennünk mindent, hogy a lagymatag katolikusokat aktív tagokká tegyük az Egyház életében, de sosem szabad félnünk egy kisebb, könnyedebb Egyház gondolatától, ha annak tagjai igazhitűbbek, lelkesebbek, és elkötelezettebbek az életszentségben". "Olyan embereket veszíteni, akik amúgy is csak névleg tagjai az Egyháznak, csak képzeletbeli veszteség"- folytatta az érsek. "Őszintébb lenne ez azok számára, akik kilépnek, és egészségesebb azoknak, akik maradnak. Az elkötelezettségre kéne mennünk, nem a létszámra vagy az intézményi befolyásra". 

Chaput érsek beszédének első bekezdésében a saját kiindulópontjáról elmélkedik a következő szavakkal. "Épp amikor leültem, hogy ezt a beszédet megírjam, egy barátom átküldött egy 13. századi kézirat illusztrációt, melyen Mária orrba veri az ördögöt. Nem leszidja. Nem dialogizál vele. Mária orrba veri az ördögöt. Azt hiszem ez a tökéletes kiindulópont a párbeszédhez.

Források:
http://www.philly.com/philly/news/Transcript-Chaputs-remarks-at-Notre-Dame-University.html

http://wdtprs.com/blog/2016/10/archbp-chaput-a-smaller-church-of-fewer-believers-rather-than-compromise-orthodoxy/

https://cruxnow.com/commentary/2016/10/22/phillys-chaput-welcomes-idea-smaller-holier-church/

1 megjegyzés:

alex írta...

Kedves Miklós!

Fel szeretném hívni a figyelmét egy mai hírre, amit egy hírportálon olvastam a Hittani Kongregáció ma közzétett instrukciójáról, mely a hamvasztásos temetésről szól. Utána néztem a katolikus portálokon és érdekes dolgot láttam. A Magyar Kurír és a Vatikáni rádió magyar honlapja az instrukció 8 pontjából három lényegeset elhallgat. Ezen enyhén szólva nagyon csodálkozom.

Üdvözlettel: Varga Sándor
e-mail: san.varga@gmail.com

http://vs.hu/magazin/osszes/katolikus-hazavinne-halott-szerettei-hamvait-nem-szabad-1025

http://hu.radiovaticana.va/news/2016/10/25/a_hittani_kongreg%C3%A1ci%C3%B3_a_katolikus_temet%C3%A9sr%C5%91l_/1267725

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-hittani-kongregacio-instrukcioja-katolikus-temetesrol

http://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2016/10/25/161025c.html