2016. november 1., kedd

Ferenc pápa ismét kizárja a női papok lehetőségét

Ferenc pápa november 1-én egy repülőn adott interjúban (az Úr adná, hogy betiltsák ezt a műfajt!) válaszolt egy a női papokra vonatkozó kérdésre is, és ismét kizárta - határozottan - a papnők lehetőségét.
Christina Kaplan: Jó napot kívánok! Svédországban, mely a rendezvény házigazdája volt, egy nő az egyházfő. Mit gondol: realisztikus lehet a női papság a katolikus egyházban is az elkövetkezendő évtizedekben? Ha nem, hát miért félnek a katolikus papok a konkurenciától?

Ferenc Pápa: [...] ami a nők pappá szentelését illeti a katolikus egyházban, a végső szó világos, II. János Pál jelentette ki, és ez így is marad. A konkurenciáról nem tudok...

Christina Kaplan: Örökre, örökre? Soha, soha? 
Ferenc Pápa: Ha figyelmesen olvassuk II. János Pál kijelentését, ez az értelme, igen. 
Az Egyház nyilvánvaló hagyományát a kizárólagosan férfi papságról a modern időkben II. János Pál erősítette meg, továbbá végérvényesen lehetetlennek nyilvánította a nők pappá szentelését az Ordinatio Sacerdotalis-ban

A női papság kérdését elődei után Ferenc pápa is vitán felül állónak nevezte az Evangelii Gaudium apostoli buzdítása 104-es pontjában:
A férfiaknak fenntartott papság – mint az Eucharisztiában önmagát odaadó vőlegény, Krisztus jele – olyan kérdés, mely nem vitatott.

Ajánlott cikk: Női papok a Vatikánban (és nem Ferenc pápa engedte be őket)...

Nincsenek megjegyzések: