2013. március 17., vasárnap

Ferenc


Az ember olvas ilyet is olyat is: mit várhatunk az új pápától? Itt a Catholic Answersben elhangzottakat összegzem:


  • Először is ő Ferenc, és nem I Ferenc. Elsővé akkor akkor válik majd, ha lesz második is.
  • A pápa fél tüdővel él: tinédzser korában fertőzés miatt ki kellett operálni fél tüdejét. Ehhez képest jól bírja!
  • Ha jó pápa lesz, mit kezdünk majd a Jezsuita viccekkel? :) Mivel szeretjük a jezsuita vicceket, nem lehet jó pápa! :D:D
  • Alázatos: előfordult, hogy HIV fertőzött betegek lábát mosta. Püspökként lakásban lakott, nem palotában. Busszal járt dolgozni. Most pápaként sem igényelt új ruhákat, hanem a régieket szabatta magára.
  • Jezsuita körökben az igazhitűségéről ismert: 2010-ben teljes mellszélességgel kiállt az Egyház családról szóló tanításáért az argentin kormány ellen, miszerint az egynemű párok örökbefogadásának engedélyezése diszkriminatív az örökbefogadott gyerekkel szemben. Minden gyereknek joga van egy apához és egy anyához.  
  • Tűz a diszkóban: a helyszínre először nem a rendőrség ér, vagy a mentők, hanem Bergoglio püspök. 
  • Ferenc: mit jelent ez? Missziót. Új evangelizációt.
  • Sok szempontból sikertelen volt Bergoglio püspök működése. Sok rossz dolog történt az ő ideje alatt: diktatúra, liberális eltolódások a társadalomban.  De ahogy Teréz anya mondta, nem azért jöttünk-e világra, hogy sikeresek, hanem azért hogy hűségesek legyünk. A tanításbéli és erkölcsi hűség megfelelőbb mérce, mint az elért sikerek. Ha a siker világi mércéjét alkalmazzuk, akkor Jézus életét óriási kudarcként kellene értékelnünk. 
  • Az Aparecida iratként ismert latin-amerikai püspökök közös nyilatkozata, amelyet Bergoglio püspök mutatott be, így fogalmaz az oltáriszentséggel és korunk jellegzetes bűneivel kapcsolatban: "koherensnek kell lennünk az eukarisztikus gyakorlatot illetően; tudnunk kell, hogy nem megengedhető senkinek, hogy egyszerre az egyház tanítása ellen beszéljen vagy cselekedjen, és odajáruljon az oltáriszentséghez. Igaz ez, különösen most, amikor a társadalom elmozdult az abortusz, az eutanázia, és általában az élet és család ellenes bűntettek irányába. Ez a felelősség elsősorban a törvényhozókra, képviselőkre, és az egészségügyben dolgozókra terhelődik".








Nincsenek megjegyzések: