2016. augusztus 4., csütörtök

Gégény aztán tudja, ki számít katolikusnak!

Gégény István SZEMLélek blogján védelmére kel Ferenc pápának az Ifjúsági Világtalálkozóról hazafelé adott interjújával kapcsolatban, ahol a Szentatya a Hamel atyát ért iszlamista terror merénylet kapcsán azt mondta tulajdonképpen, hogy vannak katolikus erőszaktevők is, pl. anyósgyilkosok, sőt szavakkal is lehet ölni, például a fundamentalista katolikusok. Ez természetesen az értelmes kategóriák értelmetlen összemosása, még ha a pápa mondja is, amiről a véleményemet én itt írtam le.

Gégény ahelyett, hogy kontextust adna a pápa szavainak, hogy esetleg hogyan lehetne mégis jól érteni, amit mondott, azzal védi Ferenc pápát, hogy ő közvetlen, és a véleményét, amit előre nem gondol át, és újságíróknak mond el, mint a Katolikus Egyház feje, baráti, szinte privát csevejként kéne értelmeznünk, amiben az ember, még ha pápa is nem mindig fogalmaz igényesen. Ez még nem volna nagy baj, mert lehet vitatkozni arról, hogy az egész világ hülye-e, vagy esetleg Ferenc pápa mondott rossz dolgokat - de Gégény ennél tovább megy.

A SZEMlélek blogon megjelentetett írásában, Gégény kijelenti, hogy akik a pápát támadják, nem is katolikusok:
Nyíltan támadni, mocskolni a pápát, a lemondását követelni - ide most számos kacifántos szót tudnék írni, ám a legegyszerűbb határozottan kijelenteni: aki ilyet tesz, nem katolikus. Lehet papírja róla, hogy de, az, járhat akármennyit templomba, betarthat mindenféle szabályokat...
Megjegyzem, én úgy érzem, nem kvalifikálom magam a blogom alapján a "nem katolikus" kategóriába Gégény mércéje szerint sem, de mégis hadd mondjak néhány dolgot arról, hogy mi a baj Gégény kirohanásával.

Először is, eleve nem jó ítélkezni minden alap nélkül, és ítélkezni az ítélkezés fölött minden alap nélkül pedig egy rossz bal-liberális játék, amihez katolikusoknak nem kéne folyamodniuk. Gégény nem is igyekszik cáfolni a pápakritikusok gondolatmenetét, nem is azt mondja, hogy "srácok, van benne valami, de udvariasabban!", hanem egyszerűen kijelenti, hogy ők nem katolikusok, pusztán azért, mert ítélkeznek - történetesen a pápa fölött. Ám az ilyesmi nem tesz senkit "nem katolikussá". Még ha kiközösítés is járna az igazságtalan pápakritikáért, a kiközösítettek továbbra is az egyház tagjai maradnának pl. misére járási kötelezettséggel, stb. Ráadásul azt bizonygatni, hogy márpedig ti, és ti nem vagytok katolikusok... azt hittem ezt csak az ultra konzervatívok és a fundamentalisták szokták...

Másodszor, Gégény szemében az illetlen pápakritika (amit én sem szeretnék megvédeni) úgy látszik nagyobb bűn, mint az anyós- és barátnőgyilkosság. Legalábbis a pápa a gyilkosokról, mint katolikusokról beszélt... Gégény pedig a pápakritikusokat még csak a gyilkosoknak is kijáró katolikus jelzővel sem illetné, annyira... rossz bűn a pápakritika. (István, hallgass Ferenc pápa jó szívére, és ne vitasd el a pápakritikusok katolikusságát, még ha udvariatlanok is, vagy botrányt is okoznak, mondd rájuk inkább, hogy "rossz katolikusok", Jézus minden bűnt kész megbocsátani, az Irgalmasság éve van!)

Harmadszor, nem szabad a "nem katolikus" kifejezést szitokszóként használni, vagy mit gondoljanak magukról szegény protestánsok, például akik a SZEMlelek blogra is szoktak írni... A legjobb, ha a katolikus és keresztény szavaink megmaradnak leíró szavaknak.

Végül, mit is ír le a "katolikus" kifejezés? A Katolikus Egyház Kompendiuma alapján ezt:
168. Ki tartozik a Katolikus Egyházhoz?
(Katekizmusban 836-838)
Minden ember különféle módokon hozzátartozik Isten népének katolikus egységéhez, vagy arra van rendelve. Teljesen a katolikus Egyház tagjává válik az, aki Krisztus Szentlelkét birtokolva a hitvallás, a szentségek, az egyházkormányzat és a közösség kötelékeivel egyesül vele. A megkereszteltek, akik nem valósítják meg teljesen ezt a katolikus egységet, bizonyos, jóllehet nem teljes közösségben vannak a katolikus Egyházzal.
Vagyis Gégénynek nincs igaza abban, hogy akár a legigaztalanabb pápakritika szerzője is ne volna katolikus pusztán a kritikája miatt, még ha kripto-szedevakantista is az illető. Hangzatos volt a kirohanás, de mégis hamis marad az állítás, hogy ki nem számít katolikusnak. A pápával és más bűnös emberekkel szemben is maradjunk irgalmasok és igazságosak!

2 megjegyzés:

Gazella írta...

Hű, hát akkor Svéd Szt. Brigitta vagy Sienai Szt. Katalin se volt katolikus. Sokak stílusával lehet vitatkozni, de az ember sok mindenre ragadtathatja magát elkeseredésében. Katolikusok vagyunk, és nem szentek. (Vagy beszéljek csak a magam nevében? :) )

Sokan nem értik, hogy egy katolikusnak nem kell egyetérteni a pápa minden szavával, nem azt jelenti a tévedhetetlenség dogmája, hogy mindig és mindenben igaza van.

Mivel a pápa liberális véleményt hangoztat akár az iszlám, akár a bevándorlás kérdésében, már egyébként egyházgyűlölő emberek is szívesen piszkálják azzal az őt kritizáló híveket, hogy "milyen katolikus vagy, hogy nem értesz egyet a pápával??" Bezzeg ha a pápa nem a nekik tetsző véleményen lenne, akkor a pápakritizálók fantasztikus és bátor katolikusok lennének, akik ki mernek állni az igazságért és nem követik birka módon a pápát.

Csak akkor "bűn" kritizálni a pápát, ha liberális véleménye van. Ha konzervatív, esetleg igaz katolikus véleményt fogalmaz meg, akkor szabadsághős vagy, ha nem értesz vele egyet...

Parsifal írta...

Pistivel 2003 óta permanens párbeszédben-perbeszédben vagyok. Mikor kilépett az erkélyre Ferenc, megmondtam, hogy ez egy romboló lesz. Azóta mennyien kritizálják a pápát nagy mellel, akik akkor ténylegesen óbégattak ellenem, és arra sem voltak képesek, azt mondják, Péter igazad volt.