2017. január 27., péntek

Liberális érsek cikkéből ollózták össze az Amoris Laetitia botránypasszusait

A washingtoni Katolikus Egyetem professzora, Michael Pakaluk kimutatta, hogy az Amoris Laetitia egyes szakaszait egy több mint 20 évvel ezelőtti tanulmányból másolta át Ferenc pápa egy közvetlen munkatársa. 

Pakaluk a Crux hírportálon közzétett írásában rámutat, hogy az Amoris Laetitia vitatott 8. fejezetének egy lábjegyzetét és a pápai dokumentum több részét szinte szó szerint átmásolták egy cikkből, amelyet 1995-ben Victor Manuel Fernández érsek tett közzé.

Mivel az argentin érsek köztudottan a pápa egyik tanácsadója, és azt tartják róla, hogy ő fogalmazta meg a Laudato Si’ enciklika vázlatát, nagyon valószínűnek tűnik, hogy Fernández érsek segített az Amoris Laetitia vázlatának elkészítésében is, és a dokumentumba beépítette néhány már előzőleg megjelent saját művét. 

Egy korábbi tanulmány anyagának felhasználása új kérdéseket támaszt a pápai dokumentumot illetően – jegyzi meg Pakaluk. A kérdéses részletek vajon a magisztérium tanítását képezik-e, vagy pedig Fernández érsek gondolatai? Az érsek vajon szándékosan használta ki helyzetét, hogy ötleteire rányomja a pápai jóváhagyás bélyegét? Ezek már első közzétételükkor vitatottak voltak, és tartalmaznak legalább egy durván pontatlan idézetet Aquinói Szent Tamástól. Továbbá Fernández érsek feleslegesen kínos helyzetbe hozta a pápát saját szavai használatával. 

Amint Pakaluk megjegyzi: “Világi kontextusban súlyos gondatlanság miatt azonnal elbocsátanának egy olyan segédszerkesztőt, aki megrendelőjét kiteszi a plágium vádjának”.

Az eset jelentősége - attól függetlenül, hogy Ferenc pápa teljes hozzájárulásával történt-e a copy-paste incidens, vagy nem - abban is áll, hogy rámutat azoknak a véleményeknek a tarthatatlanságára, melyek szerint az Amoris Laetitia két tisztességesen megtartott szinódus után levont tanulságok hiteles bemutatója volna. Arról, hogy a 2014-es és 2015-ös családszinódusokat miként manipulálták, és hogy az atyák miként nem szavazták meg Ferenc pápa nyilvánvaló akarata ellenére sem az újraházasodottak áldozásának gyakorlatát - és hogy ez mégis bekerült az Amoris Laetitiába - itt írtunk már korábban.

***
Victor Manuel Fernández érsek, jelenleg az Argentin Pápai Katolikus Egyetem rektora, 1995-ben könyvet írt „Gyógyíts meg a száddal. A csókolózás művészete” címmel. A könyv előszavában Fernandez biztosítja az olvasókat, hogy nem személyes tapasztalatait foglalta össze, hanem sok beszélgetés, interjú alapján állította össze írását.

Nincsenek megjegyzések: