2017. január 15., vasárnap

Úszni az árral: Amoris Laetitia és a világiasság csábítása

Csak jelent valamit, hogy az Amoris Laetitia által javasolt hosszadalmas, kimerítő útkeresés elkerülhetetlenül oda vezet, ahova a hitetlen pap emberi okoskodás alapján, a lusta pap meg jobb híján jutna.

Képzeljünk el három katolikus papot, mindegyiket a saját plébániáján:

Phil Lawler
- X atya elvesztette a hitét. Továbbra is lelki vezetőként szolgál, mivel hozzászokott a munkához, és úgy gondolja ezzel segít az embereknek, ezért megteszi a kötelező dolgokat. Vagyis azt gondolja ő segíti az embereket a személyes tanácsadásával és bátorításával. Az ő sajátságos módján szorgalmas és lelkiismeretes: kiszolgáltatja a szentségeket, mert úgy látja, ettől jobban érzik magukat az emberek. Gondolkodásmódja teljesen világias, és így a prédikációi is. A híveknek logikus, józan ésszel is belátható tanácsokat ad.

- Y atya meglehetősen hithű, de szörnyen lusta. Ha megszorongatják, kiáll a hit mellett, de nagyon ritkán szorongatják meg. Úgy értelmezi a papság gyakorlati részét, hogy ott nincs súlyemelés. Csak akkor celebrál Szentmisét, ha szükséges, azt is olyan gyorsan, ahogy csak lehet. A gyóntatás igen ritka a plébániáján, a személyes tanácsadások rövidek. Néha bűntudat kínozza a lelkészi tevékenységének elhanyagolása miatt, de túlteszi magát rajta egyik barátja - Jack Daniels - segítségével.

- Z atya fiatal, energiától duzzad és idealista. Szereti a papi munkáját. Lelkesíti Ferenc pápasága és elszántan követi a pápa iránymutatását. Különösen lelkes az Amoris Laetitiával kapcsolatban, úgy látja ez egy csodálatos lehetőség, hogy visszahozza az eltávolodott katolikusokat az egyházbeli aktív részvételhez.

Most képzeljünk el egy katolikus hívőt, Gipsz Jakabot, aki fiatalkorában házasodott, amikor nem igazán vette komolyan hitét. A házasság szétesett, és egy közös megegyezéses válásban végződött. Végül találkozott egy másik nővel, és – mivel még mindig távol volt az Egyháztól – egy állami ceremónia keretében elvette feleségül. Gyermekeik születnek, akik a helyi katolikus iskolába járnak. Mostanában fedezi fel újra a hitét. Olvasott az Amoris Laetitiáról, és azon gondolkozik, hogy talán egy nap újra Szentáldozáshoz járulhat. Egyik szombat délután úgy dönt, hogy beszél a plébánosával.

Nézzük, hogy miként játszódna le, ha Gipsz úr plébánosa egyike a fent bemutatott három papnak.

- X atya bátorítaná, hogy járuljon Szentáldozáshoz. Biztosan jobban érezné magát tőle, és X atyának ez ami fontos. Emlékezzünk, hogy X atya nem hiszi az Egyház tanítását a házasságról, sem pedig az Eucharisztiáról. Neki ez az egyetlen logikus válasz Gipsz úr kérdésére.

- Y atya is valószínűleg áldozásra bátorítaná – nem azért, mert ezt gondolja a helyes válasznak, hanem mert a másik választ igazán hosszú lenne elmagyarázni. A meccs 20 perc múlva kezdődik és Y atya a gyóntatószék helyett a kényelmes foteljében szeretne ülni még a kezdőrúgás előtt.

- Z atya Ferenc pápa iránymutatása alapján mélyre hatoló beszélgetések hosszú sorozatát vinné végig. Feltárná az első házasság sikertelenségét, segítene Jakabnak, hogy tudomásul vegye hibáit a házasságban, beszélne az új kapcsolata és gyerekei felé való elköteleződés szükségességéről, majd végül – ugye nem tévedek? – Z atya is bátorítaná Gipsz Jakabot, hogy járuljon Szentáldozáshoz.

Lehet véletlen egybeesés hogy az Amoris Laetitia által lelkesített idealista pap, végülis ugyanazt teszi, mint a hitetlen és a gyarló pap tett volna? Nincs kérdés, hogy a végeredmény– akár X, Y vagy Z atya által lett engedélyezve – a széles publikum elismerését hozza. De csak jelent valamit, hogy az Amoris Laetitia által javasolt hosszadalmas, kimerítő útkeresés elkerülhetetlenül oda vezet, ahova a hitetlen pap emberi okoskodás, a lusta pap meg jobb híján jutna.

Forrás: Catholic Culture, Phil Lawler

Nincsenek megjegyzések: