2017. március 6., hétfő

Hogyan nyert egy katolikus fogadást, és alkotta meg a McDonald's Filet-O-Fish szendvicsét?

Hús helyett egyél Te is inkább halat péntekenként!

A McDonald's gyorsétteremlánc egyik legrégebb óta kínált és legsikeresebb szendvicse a Filet-O-Fish. Azonban nem volt ez mindig az étteremlánc kínálatában. A szendvicset egy ügyes katolikus találta ki, akinek nagy gondja volt, és megnyert egy legendás fogadást.

A történet 1962-re nyúlik vissza. Lou Groen megnyitotta az első McDonald's éttermet az ohio-i Cincinnati-ben, de nem tudott nyereséget termelni. Gyorsan összerakta, miért: az étterme egy katolikus környéken állt (Groen maga is katolikus volt), a katolikusok pedig nem ettek húst péntekenként, miközben a McDonald's a főételeit mind hússal kínálta.

Gyorsan megtalálta a megoldást. Kitalált egy új tölteléket, megcsinálta a saját tartár szószát, és összerakta őket egy újfajta hal szendviccsé.

De miután a McDonald's éttermét csak franchise-ban működtette, nem tudta saját maga elkezdeni a szendvics árusítását. Elvitte ezért az alkotását a McDonald's főhadiszállására, és megmutatta azt Ray Kroc-nak, a cég ügyvezető igazgatójának.

Kroc nem volt rögtön elragadtatva Groen szendvicsétől. Ennek egyik oka az volt, hogy Kroc maga is a saját, húsmentes szendvicsén dolgozott: ez egy normál hamburger volt, de hús helyett egy szelet ananászt tartalmazott, ami szendvicset Kroc "Hula Burger"-nek nevezett el.

Kroc tehát fogadást ajánlott: Groen halas szendvicsét és Kroc Hula Burgerét egyaránt árusítani fogják egy pénteki napon egy adott helyen, és amelyikből többet adnak el, az kerül fel az országos menüre.

"Eljött a péntek, és elterjedt a híre. Simán nyertem vele" - mondta Groen egy visszaemlékezésében. "350 szendvicset adtam el azon a napon. Ray sosem mondta meg nekem, az ő szendvicséből mennyi fogyott."

És a történet vége: Groen halas szendvicse felkerült az országos menüre "Filet-O-Fish" néven, és a kínálatban azóta is tartja magát.

"Az én szendvicsem volt az első kiegészítés a McDonald's eredeti kínálatában" - magyarázta Groen - "Megmentette az éttermemet."

És a siker még csak ezután jött! Amikor Groen végül eladta az éttermét 24 évvel később, a saját üzlete már 43 McDonald's étteremből állt.

Nincsenek megjegyzések: