2017. március 6., hétfő

Müller bíboros: A vatikáni hivatalnokok nem akadályozzák a pápa reformjait a gyermekmolesztálási ügyek terén

A Hittani Kongregáció prefektusa Marie Collins bírálataira válaszolt. Gerhard Müller bíboros (jobbra, képünkön) visszautasította azokat a vádakat, hogy egyes vatikáni hivatalnokok ellenállnának a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmében hozott gyakorlati ajánlásokkal szemben.

"Azt gondolom, ennek a klisének pontot kell tennünk a végére: ti. a gondolatnak, hogy a reformokat akaró pápa áll az egyik oldalon, míg a másik oldalon ellenállók egy csoportja, aki gátolni akarja őt ezekben." - mondta a prefektus bíboros.

Müller bíboros az olasz Corriere della Sera újságnak nyilatkozva elmondta: a kongregáció feladata egyházi pereken keresztül igazságot szolgáltatni a papi visszaélések áldozatainak, míg a helyi püspökök és szerzetesrendek vezetői kell, hogy biztosítsák az áldozatok lelkipásztori gondozását.

A prefektus bíboros reagált Marie Collins panaszaira is, aki az elmúlt héten távozott a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságból, arra hivatkozva, hogy a Vatikán hivatalai részéről ellenállást tapasztal a bizottság ajánlásainak gyakorlatba ültetésével szemben.

Egy a National Catholic Reporterben megjelent interjújában Collins azt állította, hogy egy általa meg nem nevezett dikasztérium (vélhetően a Hittani Kongregációról lehet szó) nemcsak elutasította a bizottság ajánlásait, de még az áldozatok leveleire sem volt hajlandó válaszolni. Collins szerint a tény, hogy még azt sem sikerült elérni, hogy a bizottság legegyszerűbb ajánlását megvalósítsák, az utolsó csepp volt a pohárban ahhoz, hogy a lemondásáig eljusson.

Miközben Müller bíboros elismerte, hogy az áldozatok személyes gondozása fontos dolog, a bíboros szerint Collins vádjai "félreértésen alapulnak": a püspökök és rendi elöljárók, "akik közelebb állnak" a klerikusi szexuális visszaélések áldozataihoz, vannak megbízva az áldozatok lelkipásztori gondozásával.

"Amikor levél érkezik hozzánk, minden alkalommal megkérjük a püspököt, hogy vegye lelkipásztori gondozásba az áldozatot, világossá téve, hogy a kongregáció mindent elkövet az igazságszolgáltatás érdekében. Félreértés, hogy ez a dikasztérium Rómában mindenről értesül, ami világ összes egyházmegyéjében és szerzetesrendjében történik" - mondta a prefektus. Hozzátette: a Hittani Kongregáció "a legfőbb egyházi bíróságként működik" a klerikusok visszaélési ügyeiben.

"Valamennyi együttműködőnk emberileg együtt szenved a visszaélések áldozataival. De a mi feladatunk az, hogy mindent megtegyünk az igazságtétel érdekében, és megakadályozzuk a jövőbeli bűncselekményeket." - mondta Müller bíboros.

A bíboros szerint a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságon keresztül Ferenc pápa "példaértékű szolgálatot kíván biztosítani" az Egyház és a világ megsegítésére a gyermekeket érő szexuális visszaélések kezelésében. "A pedofília szörnyűséges gaztett, egyben halálos bűn is. Emlékeznünk kell Jézus gyermekekhez intézett szavaira, és arra, hogy elítélte azokat, akik ártanak nekik." - mondta Müller bíboros.

(A Catholic Herald cikke nyomán)

Nincsenek megjegyzések: