2017. március 1., szerda

Lemondott tagságáról a papi gyermekmolesztálások ellen küzdő vatikáni bizottság egyetlen egykori áldozat tagja

Kilépett a papi gyermekmolesztálások ellen küzdő vatikáni bizottságból az írországi Marie Collins (a képen balra), a testület egyetlen egykori áldozat tagja. Kilépését a bizottság munkájának egyértelmű akadályoztatottságával indokolta, amit ő a Kúria felől tapasztalt. A testület munkájáról és annak akadályairól egy korábbi posztban írtunk már.

A testület Collins lemondását egy szerdán kiadott közleményben tudatta a nyilvánossággal. A közlemény elismerően szól Collins eddigi munkásságáról és elkötelezettségéről. A bizottság vezetője, a bostoni Sean O'Malley bíboros (a képen jobbra) egy külön közleményben fejezte ki jókívánságait Collinsnak. 

Collins a lemondásával egyidejűleg világossá tette, hogy továbbra is együttműködik az Egyházzal annak érdekében, hogy a papság és a püspökök külön képzést kapjanak a molesztálásokat átélt áldozatok megfelelő kezeléséről. Azt is elmondta: sem Ferenc pápával, sem a bizottság más tagjaival, sem a bizottság vezetőjével nem volt nézeteltérése, a kilépését csakis a bizottság munkájának külső akadályoztatása indokolja. Meggyőződését fejezte ki azonban, hogy a küzdelem a papi gyermekmolesztálásokkal szemben az ő bizottsági tagsága nélkül is folyik majd tovább.

Collins azt is világossá tette, hogy "teljesen visszataszító" számára, hogy a bizottság munkáját (szerinte) még a Kúria magasrangú tagjai is akadályozzák. A két éves testületi tagsága során szerzett tapasztalatai alapján, a munkájuk hátráltatása szerinte nem a gyermekvédelem ellen szól, hanem az a Vatikán belső politikai csatározásainak része. Collins számára azonban ez "csak tovább rontja" a helyzet megítélését, mivel azt tükrözi, hogy a Vatikán számára fontosabbak a saját személyi és egyházpolitikai kérdései, mint a gyermekek védelme.

"Semmiben nem hibáztatom a Szentatyát, és bizonyosan nem hibáztatom a bizottságot, de azt gondolom, ennek része a politika, és ez a helyzetet csak még inkább elfogadhatatlanná teszi." - fogalmazott Collins.

Collins távozásával a bizottságnak nem maradt olyan tagja, aki korábban papi molesztálás áldozata volt. A bizottság eredetileg két ilyen taggal indult, a brit Peter Saunders-t azonban maga a testület bocsátotta el 2016. februárjában, nem pontosan tisztázott okból és körülmények között: a bizottság a tagsága megtartása mellett átmeneti távolmaradást kért Saunderstől, amelyet Saunders ugyan nem fogadott el, azonban a bizottsági munkában a mai napig sem vesz részt. Saunders Collinshoz hasonlóan elégedetlen volt a bizottság munkájának lassúságával és hatékonytalanságával, bírálta továbbá a Kúriát olyan magasrangú egyháziak előléptetéséért is, akik szerinte gyerekmolesztálások eltussolásában vettek részt. A kemény kritikáit a nyilvánosság előtt sem rejtette véka alá, a bizottság számára egyre terhesebb és vállalhatatlanabb légkört teremtve ezzel.

(A Crux magazin beszámolója nyomán)

1 megjegyzés:

Josef Lewis írta...

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan és egyszerűen nyújtunk kölcsönöket, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, otthoni hiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, feltalálói kölcsönöket, adósságkonszolidációt. stb.

Kapjon engedélyt egy üzleti vagy egyéni hitelre ma, és szerezzen pénzeszközöket ugyanazon a alkalmazási héten. Ezek a személyes kölcsönök jóvá lehet hagyni, függetlenül a hitelezéstől, és sok boldog ügyfelünk van, aki támogatja ezt a követelést. De nemcsak megkapja a szükséges kölcsönöket; akkor a legolcsóbb lesz. Ez a mi ígéretünk: Garantáljuk a legalacsonyabb kamatlábat minden olyan kölcsön esetében, amely ingyenes fedezetet nyújt.

Törekszünk arra, hogy pozitív tartós benyomást hagyjunk ügyfeleim elvárásainak túllépése során. Célunk, hogy méltósággal és tisztelettel kezeljük, miközben a legmagasabb minőségi szolgáltatást időben biztosítjuk. Nincs szükség társadalombiztosításra, és nem szükséges hitelesítési ellenőrzés, 100% -os garancia. Kérjük, azonnal válaszoljon az alábbi részletek alapján, ha érdekel a kölcsön, és mentes a csalásoktól.

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Call / WhatsApp: +16626183756
Webhely: https://progresivefunding.wordpress.com