2017. március 1., szerda

Lemondott tagságáról a papi gyermekmolesztálások ellen küzdő vatikáni bizottság egyetlen egykori áldozat tagja

Kilépett a papi gyermekmolesztálások ellen küzdő vatikáni bizottságból az írországi Marie Collins (a képen balra), a testület egyetlen egykori áldozat tagja. Kilépését a bizottság munkájának egyértelmű akadályoztatottságával indokolta, amit ő a Kúria felől tapasztalt. A testület munkájáról és annak akadályairól egy korábbi posztban írtunk már.

A testület Collins lemondását egy szerdán kiadott közleményben tudatta a nyilvánossággal. A közlemény elismerően szól Collins eddigi munkásságáról és elkötelezettségéről. A bizottság vezetője, a bostoni Sean O'Malley bíboros (a képen jobbra) egy külön közleményben fejezte ki jókívánságait Collinsnak. 

Collins a lemondásával egyidejűleg világossá tette, hogy továbbra is együttműködik az Egyházzal annak érdekében, hogy a papság és a püspökök külön képzést kapjanak a molesztálásokat átélt áldozatok megfelelő kezeléséről. Azt is elmondta: sem Ferenc pápával, sem a bizottság más tagjaival, sem a bizottság vezetőjével nem volt nézeteltérése, a kilépését csakis a bizottság munkájának külső akadályoztatása indokolja. Meggyőződését fejezte ki azonban, hogy a küzdelem a papi gyermekmolesztálásokkal szemben az ő bizottsági tagsága nélkül is folyik majd tovább.

Collins azt is világossá tette, hogy "teljesen visszataszító" számára, hogy a bizottság munkáját (szerinte) még a Kúria magasrangú tagjai is akadályozzák. A két éves testületi tagsága során szerzett tapasztalatai alapján, a munkájuk hátráltatása szerinte nem a gyermekvédelem ellen szól, hanem az a Vatikán belső politikai csatározásainak része. Collins számára azonban ez "csak tovább rontja" a helyzet megítélését, mivel azt tükrözi, hogy a Vatikán számára fontosabbak a saját személyi és egyházpolitikai kérdései, mint a gyermekek védelme.

"Semmiben nem hibáztatom a Szentatyát, és bizonyosan nem hibáztatom a bizottságot, de azt gondolom, ennek része a politika, és ez a helyzetet csak még inkább elfogadhatatlanná teszi." - fogalmazott Collins.

Collins távozásával a bizottságnak nem maradt olyan tagja, aki korábban papi molesztálás áldozata volt. A bizottság eredetileg két ilyen taggal indult, a brit Peter Saunders-t azonban maga a testület bocsátotta el 2016. februárjában, nem pontosan tisztázott okból és körülmények között: a bizottság a tagsága megtartása mellett átmeneti távolmaradást kért Saunderstől, amelyet Saunders ugyan nem fogadott el, azonban a bizottsági munkában a mai napig sem vesz részt. Saunders Collinshoz hasonlóan elégedetlen volt a bizottság munkájának lassúságával és hatékonytalanságával, bírálta továbbá a Kúriát olyan magasrangú egyháziak előléptetéséért is, akik szerinte gyerekmolesztálások eltussolásában vettek részt. A kemény kritikáit a nyilvánosság előtt sem rejtette véka alá, a bizottság számára egyre terhesebb és vállalhatatlanabb légkört teremtve ezzel.

(A Crux magazin beszámolója nyomán)

Nincsenek megjegyzések: