2017. február 9., csütörtök

Angol püspök: "Imádkozzatok az Egyházért, mert növekszik a baj!"

Portsmouth püspöke, Philip Egan szerint "növekszik a probléma" az Egyházban, ezért a híveket imára szólította fel az Amoris Laetitia következtében kialakult helyzet miatt - adta hírül a Catholic Herald tegnap.

Az egyházmegyéje papi tanácsával való találkozója után Egan püspök a Twitteren jelezte, hogy a papjaiban az a kérdés is felmerült, hogy a püspöküknek vagy a pápának kell-e engedelmeskedniük. Egan püspök így válaszolt: "Mindkettőjüknek!" Azonban hozzátette: "De növekvő problémával állunk szemben: imádkozzunk az Egyházért!".

"A papi tanács tegnap: Kinek engedelmeskedjünk, a püspöknek vagy a pápának? Azt mondom, mindkettőjüknek! De növekvő problémával állunk szemben: imádkozzunk az Egyházért" - Philip Egan püspök, 2017. február 8.

A papi tanács az egyházmegye 15-20 papjából áll. Ahogy a Catholic Herald megtudta, a tanács egyik tagja az engedelmesség kérdését az újraházasodott elváltak áldoztatása kapcsán vetette fel.

A pápa Amoris Laetitia apostoli buzdítása kapcsán tavaly áprilisban kiadott körlevelében Egan püspök azt írta: "Vajon a pápa azt mondja, hogy az elvált és polgári úton újraházasodottak részesíthetők az Oltáriszentségben? Nem."

"Amit ehelyett mond, az az, hogy szükség van jó papokra abban, hogy keressük őket, kísérjük őket, segítsük őket tisztázni a helyzetüket az Úr előtt, és lehetővé tegyük a fejlődésüket, a változásukat, és hogy elfoglalják a megfelelő helyüket az Egyház életében és küldetésében."

Egan püspök szerint az Amoris Laetitia összhangban van II. János Pál pápa és XVI. Benedek pápa tanításával, és az egyházjoggal, amelyek mindegyike fenntartotta az Egyház hagyományos tanítását a szentáldozásról.

Ennek ellenére a máltai és a németországi püspöki konferenciák a közelmúltban ezzel a tanítással ellentétes úrmutatásokat adtak közzé. Mindkét püspöki konferencia azt állítja, hogy az útmutatásaikban a pápa támogatását élvezik.

Nincsenek megjegyzések: