2017. február 19., vasárnap

Burke bíboros: a guami kiküldetés nem "büntetés"

Néhányan úgy értelmezték az amerikai Raymond Burke bíboros kiküldését Guam szigetére, egy szexuális visszaélési ügy bírájaként, mintha az büntetés lenne a szókimondó bíborossal szemben. Burke azonban visszautasította ezt az értelmezést egy új interjújában, amit az olasz televízió közölt.

Amikor az amerikai Raymond Burke bíborost nemrégiben Guam szigetére küldték, hogy egy egyházi pert felügyeljen, amiben egy érseket vádolnak azzal, hogy a '70-es években ministránsfiúkat molesztált, néhányan hajlottak az eset azon értelmezésére, hogy ez a bíboros száműzését jelenti.

Burke, aki nemrég még az Apostoli Szignatúra (a Vatikán Legfelsőbb Bíróságának) elnöke volt, a Ferenc pápával szembeni hagyományhű ellenzék állítólagos vezéralakjaként vált közismertté, aki szintén ellentétbe keveredett a pápával egy a Szuverén Máltai Lovagrend vezetését illető kérdésben, mialatt a lovagrend patrónusi feladatát látta el.

Az olasz köztelevízió egyik műsorában közölt interjújában Burke visszautasította azt a feltételezést, hogy a Guamba történt kiküldetése bármiféle büntetés lenne. Ami azt illeti, a kiküldetésről a Vatikán Hittani Kongregációja, és nem Ferenc pápa döntött, a pápa pedig még csak nem is tudott erről mindaddig, míg Burke már meg is érkezett Guamba.

Az alábbi részletek a Burke bíborossal készült interjúból származnak.

***

Hogyan született meg ez a Guam szigetére szóló kiküldetés?

Burke: Ez a Hittani Kongregáció felkérésére született, amit az Apostoli Bíróság elnökeként szolgálok. Egy kényes egyházi büntetőügyben kell eljárnom.

Miért esett önre a választás?

A pápa az ügyet a kongregációra bízta, és a kongregáció előrehaladt az igazságügyi eljárásban a bírói tanács tagjainak kiválasztásával. Akárhogyis, azt gondolom, engem a kánonjogi tanulmányaim és az egyházi eljárásokban szerzett tapasztalataim miatt választottak ki.

Tehát nem a pápa volt az, aki felkérte önt a feladatra?

A pápa sohasem beszélt velem erről a feladatról. Kizárólag a Hittani Kongregáció vezetőivel folytattam megbeszélést, ami ezekben az ügyekben megszokott eljárás.

Meddig köti a megbízatása Guamhoz?

A küldetésem azon része, amely Guamhoz kötődik, hamar véget fog érni. Hogy mennyi ideig tart majd összeállítani minden dokumentumot az ügyről, egyelőre nem világos, de remélem, hogy be tudom fejezni majd a munkát még a nyár előtt.

Sokan azt mondták, hogy ez "büntetés" a pápától. Igaz ez?

Nem, nem látom ezt a kiküldetést büntetésnek a pápa részéről, és bizonyosan nem érzékelem büntetésnek! Természetes ez egy bíboros számára, a felkészültségétől és rendelkezésre állásától függően, hogy különleges megbízatásokat kapjon az Egyház javára.

Nem lepett meg a Hittani Kongregáció felkérésre, és elfogadtam azt, számolva a súlyos felelősséggel, ami ezzel jár, de minden olyan gondolat nélkül, ami Ferenc pápa vagy a kongregáció részéről egyéb motivációt feltételezne.

(Forrás: Crux)


***

Burke bíborossal kapcsolatban nem először terjed a hír, hogy Ferenc pápa eltávolítja vagy lefokozza. 2014-ig Burke bíboros az Apostoli Szignatúra (a Vatikán Legfelsőbb Bíróságának) elnöke volt, mint írtuk, és Ferenc pápa innen helyezte egy jelentősen kisebb súlyú pozícióba, a Máltai Lovagrend patrónusi székébe. A katolikus média ezt a lépést 2014-ben egyhangúan lefokozásként interpretálta.

2014. november 4-én, amikor a Katolikus Válasz szerkesztője Bécsben személyesen kérdezhette meg Burke bíborost erről a kérdésről is, a bíboros röviden arról beszélt, hogy ő a pápát szolgálja, aki szabadon rendelkezhet vele, és csak azt reméli, hogy méltón ellátja majd a feladatát az új helyén is. A bíboros tehát, Ferenc pápát védelmébe véve és az iránta való hűségét kiemelve, akkor is következetesen is visszautasította, hogy büntetésként értelmezné a pápa vagy a Szentszék bármely a személyével kapcsolatos döntését.

Nincsenek megjegyzések: