2017. február 21., kedd

Málta érseke a pápához való hűségével indokolja a botrányos útmutatás kiadását

Ezen a héten ismét figyelem irányul a máltai püspökökre, miután kiderült, hogy egy az érsekség papjaival folytatott megbeszélés során Charles Scicluna érsek azt mondta: nem volt más választása, mint kiadni a máltai püspökök Amoris Laetitiához fűzött botrányos útmutatását. Az érsek a döntését azzal indokolta, hogy a lelkiismerete nem engedte, hogy szembeszálljon Ferenc pápa óhajával.

A National Catholic Register római tudósítója, Edward Pentin, február 20-ai cikkében ezt írja:
" Egy máltai papokkal február 14-én tartott találkozón Scicluna érsek megértést kért, mondván, nem volt más választása, mint aláírni az útmutatást. Jelenlévő források szerint azt mondta: a lelkiismerete nem engedte, hogy szembeszálljon Ferenc pápa óhajával. Beismerte, hogy hiba volt nem konzultálni az ország papságával a útmutatásról még annak kiadása előtt, egyúttal arra a tényre is célozva, hogy ők akartak lenni az első olyan püspöki konferencia, amelyik megteszi ezt. 
Ugyanakkor szintén kifejezte megdöbbenését azon tény felett, hogy a C9 tanács úgy érezte, a teljes hűségéről kell biztosítania a pápát. Megerősítette, hogy katolikusnak lenni egyet jelent a pápával lenni. Bírálta azt a tényt is, hogy egyesek megkérdőjelezik a pápa irgalmasságát. Ilyesféle kritika e hónap elején merült fel, amikor 200 plakát jelent meg szerte Róma-szerte, amelyek a Szentatya irgalmatlannak tartott intézkedéseit bírálták. "
Maga Málta érseke erősítette meg a Registernek azt a hírt is, hogy az elmúlt hónapban tudatta az országa papnövendékeivel, hogy ha bármelyikük "nem ért egyet Ferenc pápával, úgy a szeminárium ajta nyitva áll" számukra, vagyis a papneveldéből szabadon távozhatnak. Hasonlóról számolt be névtelenül a Registernek Málta néhány papja is, akik szerint a máltai püspökök nem tűrnek meg egyetlen papot sem az országban, aki az Amoris Laetitiát másképp értelmezi, mint amit a püspökök az útmutatásukban rögzítettek.

A helyzet különlegessége, hogy a 74 éves Mario Cassari pápai nuncius hosszú ideje tartó betegsége miatt Málta jelenleg nem rendelkezik működő pápai képviselettel. A máltai papok aggodalmukat fejezték ki, hogy emiatt "teljesen elszigeteltnek" érzik magukat egy-egy olyan esetleges helyzettel szemben, ha a püspökükkel - Krisztus és az Egyház tanítása védelmében, lásd pl. itt, itt, itt és itt - konfrontálódniuk kell. Emlékeztetőül: a konfrontáció immár nem lenne előzmény nélküli annak fényében, hogy máltai katolikus hívek nyílt levélben kérték a püspöki kart az útmutatásuk visszavonására.

Nincsenek megjegyzések: