2017. február 17., péntek

Müller bíboros: a püspökök ne adjanak "ellentmondó értelmezéseket" a tanításról

Müller bíboros elmondta: senki nem változtathatja meg azt, hogy a szentségek hogyan működnek.

Gerhard Müller bíboros (a képünkön), a Vatikán tanításért felelős kongregációjának prefektusa szerint a püspökök nem értelmezhetik az Egyház tanítását a kedvük szerint.

Egy ma megjelent új interjújában, amelyet a német Rheinische Post magazinnak adott, Müller úgy fogalmazott: "nem az ő stílusa" püspökök közleményeit bírálni. Ugyanakkor leszögezte: "nem gondolom, hogy bármennyire is előnyös volna, ha minden egyes püspök kommentárokat fűzne pápai dokumentumokhoz, amivel elmagyaráznák, hogy ők szubjektíve hogyan értelmezik a dokumentumot."

Az elmúlt hetekben Málta és Németország püspökei olyan útmutatókat adtak ki, amelyek engedélyezték az újraházasodott elváltak szentáldozáshoz járulását. A máltai püspökök szerint "lehetetlen" volna az ilyen pároknak tartózkodni a szexuális élettől, ezektől az emberektől pedig nem tagadható meg az Oltáriszentség, ha ők úgy ítélik meg, hogy "békében vannak Istennel".

Müller bíboros nemrég elmondta: az újraházasodott elváltak nem részesülhetnek szentáldozásban, kivéve ha igyekeznek "teljes önmegtartóztatásban" élni. A bíboros korábban rámutatott már azokra az egyházi forrásokra, köztük legújabban II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa, valamint a Hittani Kongregáció megnyilatkozásaira, amelyek nyíltan kimondják ezt. A bíboros egy olaszországi magazinnak azt nyilatkozta, hogy ez a tanítás "nem elhagyható, mivel nem csupán II. János Pál pozitív törvénye, hanem benne [IIJP] a keresztény erkölcsteológia és a szentségi teológia lényegi elemét fejezte ki". A teológusok ugyanis különbséget tesznek "pozitív törvények" és "isteni törvények" között, melyek közül előbbiek megváltoztathatók, utóbbiak azonban nem. Müller bíboros ennek értelmében egyértelműsítette, hogy az újraházasodott elváltak szentáldozáshoz járulása Isten törvényével áll szemben.

Új interjújában a bíboros így fogalmazott: "Nem megengedhető, hogy az Egyház egy univerzálisan érvényes tanítása, amelyet a pápa kifejezésre juttat, egymástól különböző, mi több, ellentmondásos helyi értelmezéseket kapjon. Az Egyház alapja a hitbeli egység. Az Egyház új kinyilatkoztatást már nem kap."

Müller bíboros azt is elmondta: ahhoz, hogy valaki a házasságtörés bűne alól feloldozást kapjon, a bűnbánata során elhatározásra kell jutnia abban is, hogy többé nem vétkezik. Mint mondta: "Senki sem változtathatja meg a szentségeket, mint a kegyelem eszközeit, a saját döntése szerint - például úgy, hogy a Bűnbocsánat szentségét olyasvalakinek szolgáltatja ki, akiben nincs szándék arra, hogy többé ne vétkezzen."

Az interjú más részében a bíboros elmondta: úgy gondolja, egy pápa lemondása a jövőben is ritka kivétel marad. Fontos tisztelni az Egyház vezetőit a hivataluk, és nem csupán emberi kvalitásaik miatt. "Mindenki gyenge és esendő" - mondja a bíboros - "Jézus nem a legbölcsebbeket, leggazdagabbakat, és a legkiválóbbakat választotta apostolainak, hanem egyszerű embereket, kétkezi munkásokat, halászokat. Isten kegyelmétől függünk, és nem attól, hogy mit valósítunk meg nap, mint nap."

"Éppen ezért fontos nem superman-ekként tekinteni a pápára, a püspökökre, vagy a papokra, majd, ha ők nem tudják teljesíteni ezeket a túlzó elvárásokat, csalódottan elfordulni az Evangéliumtól és az Egyháztól. Mindenki rászorul a megbocsátásra. De Isten kegyelme megmutatja magát az emberi gyengeségben. A pápát nem az emberi teljesítményeiért tiszteljük, hanem mert Krisztus különleges küldetést bízott rá az egész Egyház számára."

A bíboros elismeréssel szólt Ferenc pápa "erkölcsi tekintélyéről", rámutatva, hogy a pápát még ateisták is elismerik "hiteles irányjelzőnek".

Nincsenek megjegyzések: