2017. február 21., kedd

Burke bíboros határozottan visszautasítja a Máltai Lovagrend ideiglenes vezetőjének vádaskodását

A Rend patrónus bíborosa elmondta, "megdöbbenéssel fogadta" Von Rumerstein őt ért vádját Albrecht von Boeselager elbocsátásával kapcsolatban, és "hamis vádnak" tartja azt.

Raymond Burke bíborost (a képünkön) a National Catholic Register római tudósítója, Edward Pentin kérdezte az álláspontjáról. A bíboros határozottan visszautasította a Szuverén Máltai Lovagrend ideiglenesen kinevezett vezetőjének vádját, aki egy múlt héten vele készített interjúban azt mondta: Burke bíboros volt az, aki a rend nagykancellárját, Albrecht von Boeselagert távozásra szólította fel, és nem pedig a Rend nagymestere, az azóta (az élethosszra szóló) tisztségéről lemondott Matthew Festing. Festing egy Ferenc pápával folytatott bizalmas megbeszélés után döntött a nagymesteri tisztségéről való lemondásról, idén januárban. A Rend körüli botrányról bővebben írtunk annak kirobbanásakor.

Burke bíboros a következőket válaszolta Ludwig Hoffman von Rumerstein állításaira:
" A Ludwig Hoffmann von Rumerstein által megfogalmazott vád pontatlan. Semmilyen felhatalmazásom nincs arra, hogy a nagykancellárt lemondásra szólítsam fel. Mindössze kijelentettem, hogy annak a személynek, aki tudatosan engedélyezte fogamzásgátlók terjesztését a Rend intézményein keresztül, felelősséget kellene vállalnia ezért [ennek világossá tételére decemberben maga Ferenc pápa utasította Burke bíborost - a szerk.]. A nagymester ezt követően ismételten lemondásra kérte a nagykancellárt, aki ennek nem tett eleget. A nagymester ezután intézkedett az elbocsátásáról, az én bármiféle részvételem nélkül. "
A bíboros hozzátette:
" Őszintén szólva, megdöbbenéssel fogadtam, amit Hoffman von Rumerstein állított a cikkben. Hamis vádnak tartom azt. "
Edward Pentin azt írja: az ügyben a jövő héten további részletek várhatók.

Nincsenek megjegyzések: