2017. február 9., csütörtök

Ezer angolszász pap támogatja a négy bíboros dubiáját

A The Confraternities of Catholic Clergy nevű, több, mint 1000 tagot számláló nemzetközi papi szövetség nyilatkozatot adott közre a dubiát megfogalmazó négy bíboros támogatására - számolt be róla a Catholic Herald. A brit, ír, ausztrál és amerikai papokat tömörítő szövetség szerint “nagy szükség volna kijavítani az apostoli buzdítással való visszaéléseket, melyek aláássák a Hagyományt”.

Nyilatkozatuk szerint az “Egyház egységét” és “lelkek üdvösségét” veszélyeztetik az Amoris Laetitia egymásnak ellentmondó értelmezései . “Ezért mi hálásak vagyunk a négy kiváló bíborosnak, hogy dubiát küldtek a Szentszéknek” - írják. 

Ferenc pápa Amoris Laetitia című szinódus utáni apostoli buzdítása homályosan fogalmaz több olyan kérdésben is, melyek a Tízparancsolatot, a házasság szentségét, a bűnbocsánat szentségét, a bűn fogalmát, a lelkiismeret fogalmát, az emberi felelősség fogalmát alapvetően érintik. A félreérthetőségből kifolyólag visszaélések tapasztalhatók püspökök részéről, ahogy azt az argentin, a római, a német, és a máltai példák mutatják. Az Amoris Laetitia valóban megtűri a hithű értelmezést is - mint ahogy azt Burke bíboros és a Hittani Kongregáció prefektusa, Müller bíboros, Erdő Péter bíboros, és Philip Egan angliai püspök mondják, -, azonban a félreérthetetlenség hiánya, és a pápai kacsintás azok felé, akik készek a Kasper-javaslatot püspöki iránymutatásaikba foglalni, végső soron a szakadás irányába sodorják az Egyházat.

A nemzetközi papi szövetség szerint “könnyebb a bonyolult helyzetekben élő” hívőket kísérni, “ha az Egyház bátran és világosan fejezi ki a tanítását”. Az egyre szaporodó félreértésekre hivatkozva megjegyzik, hogy “a pasztorális gyakorlatnak a tanítást kell követnie, és szükséges leszögezni, hogy nem részesülhetnek az Eucharisztiában azok, akik úgy döntenek, hogy szexuális kapcsolatban élnek a törvényes férjükön vagy feleségükön kívül bárki mással”.

Néhány pap külön nyilatkozatából kiderül, hogy attól tartanak, hogy “az Amioris Laetitia megváltoztatja a katolikus tanítást és szentségi gyakorlatot”, és hogy az eltérő és önkényes gyakorlat miatt “még a szomszédos plébániák is alááshatják egymást”. Az egyik megszólaló pap arra panaszkodott, hogy a zűrzavar miatt “alacsony a morál”, és a papok “nyomást éreznek, hogy feladják az evangéliumot”. “Ha az újraházasodottak áldozásának kérdésében elhagyjuk Jézus tanítását, akkor mi lesz a következő dolog?” – tette fel a kérdést egy másik. 

Ferenc pápa szeptember óta még mindig nem válaszolt a négy bíboros dubiájára, és kérdéses, hogy tervezi-e ezt egyáltalán. Burke és Caffarra bíborosok a pápa hivatalos helyreigazításáról beszéltek abban az esetben, ha a Szentatya nem tisztázza az Amoris Laetitia féreérthető részeit. "Nincs szó a pápának adott ultimátumról, de szükséges megerősítenünk: a hit veszélyben van!" - mondta Burke bíboros még januárban, majd hozzátette: "A zavar az Egyházban szemmel látható. Világosságra van szükség." A dubia jószándékú vészjelzés az Egyház bíborosaitól az Egyház pápája felé.

Nincsenek megjegyzések: