2017. február 23., csütörtök

Coccopalmerio bíboros: a szentáldozási útmutatóm nem vonatkozik meleg párokra

Avagy egy tévtanítás sokszínűségéről

Francesco Coccopalmerio bíboros, aki az újraházasodottak szentáldozáshoz engedésének egyik legprominensebb védelmezője (aktuálisan róla itt és itt írtunk), egy a Crux magazinnak adott interjújában elmondta: a javasolt útmutatása az elvált és újraházasodottakra vonatkozik, a meleg párokra azonban nem. Ahogy magyarázta: "Az nem természetes állapot."

Coccopalmerio bíboros, a Törvényszövegek Pápai Tanácsának elnöke az elmúlt héten azt mondta: az elvált és újraházasodott párok szentáldozáshoz járulhatnak, ha "lehetetlennek" találják a tartózkodást a szexuális élettől.

Az Egyház tanítása szerint (lásd ittittitt és itt) azonban az újraházasodottak nem járulhatnak szentáldozáshoz, kivéve, ha az életüket "teljes önmegtartóztatásban" élik. Coccopalmerio bírálói szerint a bíboros ellentmondott ennek a tanításnak, ahogy a Trentói Zsinat tanításának is, amely kimondta: a parancsolatokat betartani mindig lehetséges.

Az interjúban a bíborost megkérdezték arról is, hogy az Egyház eddigi tanítása megváltoztatható-e a szexuálisan aktív meleg párokra is?

A riporter Inés San Martin ezt írja: "Arra a kérdésre, hogy vajon az értelmezése alkalmazható-e az élettársi, sőt, néhol polgári házasságban élő meleg párokra is, Coccopalmerio azt válaszolta, hogy ez 'egyértelműen' nem azonos szituáció, mivel ez utóbbi az Egyház tanítása és doktrínái alapján 'nem természetes állapot. Elfogadhatjuk őket, befogadhatjuk őket, elfogadhatjuk a döntésüket, de ez nem ugyanaz.'"

A szexuálisan aktív meleg párok szentáldozása gyakran felmerülő kérdés. 2014-ben hét teológus és egy kánonjogász azt írta: ha az újraházasodottak áldoztathatósága elfogadásra kerül, "nehéz lesz belátni, hogyan tud majd az Egyház ellenállni annak, hogy az Oltáriszentséget a házasság nélkül együttélő pároknak, vagy a homoszexuális kapcsolatban élő személyeknek is kiszolgáltassa."

A tanítás megváltoztatásának egyik nagy támogatója, a Ferenc pápa által tavaly novemberben pápaválasztó bíborossá emelt Blase Cupich, Chicago városából, jelezte már, hogy szerinte mind az azonos nemű párokat, mind az újraházasodottakat szentáldozáshoz kell engedni. Mint azt Cupich bíboros 2015-ben kifejtette az újraházasodottak áldoztathatóságáról: "Ha az emberek jó lelkiismerettel döntésre jutnak, úgy a mi feladatunk az, hogy segítsük őket előrejutni ebben, és tiszteletben tartani ezt." Hozzátette: "Azt gondolom, a melegek szintén emberi lények, és nekik is van lelkiismeretük."

Ezzel ellentétben Coccopalmerio bíboros interjúja azt sugallja, hogy különbséget kell tenni az újraházasodott és a meleg párok között, valószínűleg az alapján, hogy mennyire "természetesek".

Az interjú másik részében a bíboros azt mondja: "Néhányan tanításbeli zavarról beszélnek, pedig nem... Ha zavarról beszélhetünk, az az előttünk lévő helyzetek sokaságából ered."

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Az élet jó, ha van a szeretet is körül van, mondom ezt, mert mikor volt kérdés a szeretőm soha látott életét, mint egy jó dolog, de hála Dr. AGBAZARA a AGBAZARA halánték, hogy segítettél, hogy egy varázslatot, hogy hozta a szeretőm vissza hozzám leforgása 48hours. A férjem elhagyott egy másik nő után 7years házasság, de Dr.AGBAZARA segíteni egy varázslatot, amely hozta vissza hozzám belül 48hours. Nem fogom elmondani, további részleteket magam helyett én csak tanácsot azoknak, akik miután kérdésekről van kapcsolat, vagy házasságok kapcsolatba Dr.AGBAZARA halánték keresztül ezeket a részleteket keresztül; ( agbazara@gmail.com ), vagy hívják a ( WhatsApp: +2348104102662 )