2017. február 15., szerda

Burke bíborost Rómából Guam szigetére helyezték át

Raymond Leo Burke bíboros
Ferenc pápa korábban Burke bíborost a római központú Szuverén Máltai Lovagrend patrónusi feladataival bízta meg. Az új, különleges pápai delegált kinevezésével azonban Burke bíboros megbízatása gyakorlatilag okafogyottá vált. Burke bíboros eddigi feladatait Rómában látta el, új, Guam szigetére szóló megbizatásával azonban a Föld egy meglehetősen távoli pontjára, Rómától mintegy 12000 kilométerre került.

Az Apostoli Szignatúra korábbi prefektusa (az Egyház legmagasabb rangú kánonjogásza), Raymond Burke bíboros, egy bírói tanácsot vezet majd, amely ezen a héten tart zárt meghallgatást Guamon, hogy egy állítólagos szexuális visszaélés egyik áldozatát meghallgassák. A visszaéléssel megvádolt egyén nem kisebb személyiség, mint Guam érseke, Anthony Apuron.

Burke bíboros február 3-án rendelte el Apuron egyik vádlójának, Roland Sondiának a héten tartandó kihallgatását. A rendeletet a bíboros az ügy vezető bírójaként írta alá. A dokumentum szerint Sondiát Apuron érsek ügyében tanúként idézték be. A meghallgatáson az ügy - meg nem nevezett - védője és ügyésze is részt vesz majd.

Az eset ügyszáma arról tanúskodik, ahogy Apuron ügyét a Vatikán még 2008-ban nyitotta meg, de nem tudni, hogy a szexuális vsszaélés vádja az érsekkel szemben már akkor felmerült-e. Az érsek ügyével a Vatikán hitbeli és erkölcsi kérdésekben illetékes legfőbb hivatala, a Hittani Kongregáció foglalkozott, Burke bíborost új pozíciójába a kongregáció prefektusa, Gerhard Ludwig Müller bíboros delegálta.

Az idén 54 éves Sondia tavaly júniusban vádolta meg nyilvánosan Apuron érseket azzal, hogy molesztálta őt, amikor 15 évesen ministránsként szolgált. Az állítólagos visszaélés az Agat városában található Kármelhegyi Boldogasszony templomában történt, egy ottalvós összejövetel során. 

Sondia ügyvédje, David Lujan elmondta, hogy összesen 17 személyt képvisel, akiket állításuk szerint Guam különböző egyházi személyei molesztáltak. Az ügyvéd szerint a Vatikán ezekben az ügyekben már 2008 óta titkolózik. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a Vatikán a mostani eljárási cselekményekben sem nyújt őszámára elegendő tájékoztatást. Ahogy fogalmazott: "A katolikus egyház már több, mint 2000 éve csinálja ezt, az embereket hazugságokkal áltatva."

Sondia és a 16 további vádló személy mindegyike legalább 5 millió dolláros sérelmi díjat követelnek az Egyháztól Guam bíróságán. Michael Byrnes érsek szerint az Egyház bíróságon kívüli megegyezést keres. Az aganai érsekség március 10-éig kapott határidőt az ügy világi bírójától arra, hogy választ adjanak a polgári követelésekre.

Forrás és további részletek: Guam Post

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Valamit nem értek. Az áthelyezés nálam azt jelenti, hogy állandó megbízást kap egy másik püspöki székbe.
Amit leírsz, az egy ügy vizsgálata, amelyben szerepet játszik, de nem áthelyezés.

shea írta...

De egy kis csúsztatás, bulvár mindig belefér, ha a pápát lehet szidni;).

Nemzeti Napló blogja írta...

Milyen ostoba és igaztalan megjegyzés ez: "ha a pápát lehet szidni?" Életemben Bergoglio a hetedik pápa, de az előző hattal kapcsolatban az embernek eszébe sem jutott bírálni vagy szidni. Ám katolikusként kutya kötelességem és minden katoliukusnak az Evangélium védelme, Krisztus tanításaihoz való hűség, és a Mária-tisztelet. Bergoglio "csak" ezeket akarja jezsuitásítani.... Mert ha egy jezsuita Istenről beszél, az ördögre gondol! Régen az egyház tiltotta be a Jezsuita renmdet... ma egy jezsuita tiltja ki az egyházból Krisztust! Nincs ez így rendjén!

Anna írta...

A pápát NEM lehet szidni!
De Bergoglio-t igen.
Jelenleg két "pápánk" is van, de valójában sajnos egy sincs!
Amíg ezt a dolgot nem teszik rendbe a püspökeink, addig nincs sok esélyünk...

Bárdos Dávid írta...

Miért, mi a baj Ferenc pápával?

Anna írta...

Bárdos Dávid, ezt tőlem kérdezted?
Csak annyi a baj a mi Ferencünkkel, hogy egy eretnek nem lehet az Egyház tagja, a vezetője meg pláne nem! Leváltani nem lehet, csak önként mondhatna le. Erre kéne a püspököknek őt rávenni. És ez az, amit nem fog megtenni.

Egy pápa nem válhat eretnekké, csak ha már a megválasztása előtt is az volt...
Ne engem kérdezz, nézz utána, hogy így történt-e!

Krisztus Egyházának az a dolga ezen a világon, hogy a Krisztustól ráhagyományozott tanítást töretlenül képviselje az idők végezetéig. És nem az, hogy a világ szája íze szerint össze-vissza reformálgassa azt.

Anna írta...


Ezt lehet olvasgatni:
http://eucharisztikuskongresszus.hu/pdf/hit_109.pdf